Daniel Koster
Daniel Koster Cars 12/02/2016

Dit is wat de Nederlander van de zelf-rijdende auto vindt

De auto die zelf kan rijden of zelf-rijdende functionaliteiten kent is niet meer iets van de toekomst. Auto’s met zelf-rijdende functionaliteiten bestaan namelijk nu al en ‘echte’ zelf-rijdende auto’s gaan binnenkort de weg (on)veilig maken. Wij vonden het dan ook de hoogste tijd om te onderzoeken of de Nederlander zelf al warm draait wanneer we het over de zelf-rijdende auto hebben. Deze auto kent namelijk zijn voor- en nadelen. We vroegen het aan jou en de resultaten zijn positief te noemen!

De WANT-lezer is al flink aan de zelf-rijdende auto geslagen

Het was een beetje te verwachten, maar 28 procent van de respondenten gaf aan dat ze over een auto beschikken met zelf-rijdende functionaliteiten. Dat is een flink aantal en zal waarschijnlijk onder de gemiddelde, minder innovatie-gerichte Nederlander minder zijn. Toch is het opvallend te noemen dat meer dan een kwart van de respondenten al over een dergelijke auto bezit!

Je tijd effectiever benutten

Het grootste voordeel dat de respondenten aanduiden is dat ze hun tijd beter kunnen benutten. Dit staat met stipt op één, aangezien 62 procent van de respondenten dit aangaf. In de auto nog wat kunnen werken of lekker even een filmpje kunnen checken is iets dat ze als positief ervaren. Ook veiligheidsoverwegingen staken de kop op als belangrijk voordeel, waar 27 procent van de ondervraagden aangaf dat dit het grootste voordeel van de zelf-rijdende auto is. Wat dan wel weer opvallend is, is dat het grootste nadeel van de zelf-rijdende auto door 36 procent het teniet doen van de rijervaring is. Je kunt echter niet én rijden, én werken. Het is het één of het ander! Het kostenplaatje is ook negatief te noemen en wordt door 28 procent als het grootste negatieve aspect van de zelf-rijdende auto gezien.

Is de zelf-rijdende auto de toekomst?

Waar de Nederlander redelijke unaniem over is, is dat de zelf-rijdende auto de toekomst is. Dit gaf 87 procent van de respondenten namelijk aan. Van deze mensen zou wel een ietwat lager percentage de auto aanschaffen, 71 procent wil namelijk wel in zo’n auto rondrijden. Het prijskaartje van de zelf-rijdende auto is dan voor het merendeel van de respondenten niet een groot probleem. 31 Procent wil namelijk tussen de 25.000 en 50.000 euro voor de auto neerleggen. 29 Procent gaf aan tussen de 10.000 en de 25.000 euro te willen betalen en 26 procent minder dan 10.000 euro. Vijftien procent gaf zelfs aan meer dan vijftigduizend euro voor de auto over te hebben. Of ze dat geld ook echt bezitten is dan wel weer de vraag natuurlijk!

Het lijkt er zodoende op dat de Nederlander klaar is voor de zelf-rijdende auto. Zo kan ‘ie beter met zijn tijd omgaan en worden de wegen veiliger. Echter wordt de rijervaring dan wel gemist en ook is het kostenplaatje nog wel een puntje van kritiek. Hopelijk gaat de zelf-rijdende auto gauw wat voordeliger worden, dan zie je ‘m wellicht sneller dan je denkt op de Nederlandse wegen rondrijden!

Reageer op artikel:
Dit is wat de Nederlander van de zelf-rijdende auto vindt
Sluiten