Rutger Houweling
Rutger Houweling Home 5 feb 2015

Dit kunnen we de komende vijf, tien en vijftien jaar van het internet verwachten

In de afgelopen vijftien jaar is voor velen van ons het internet onmisbaar geworden. We gebruiken het internet dagelijks en als we een uurtje zonder zitten voelt dat soms als een eeuwigheid. Veel van ons zijn dus ontzettend afhankelijk geworden van het internet, maar hoe gaat zich dat in de toekomst ontwikkelen. Het lijkt niet erg aannemelijk dat we minder internet gaan gebruiken, dus in welke opzichten wordt het internet dan nog meer onmisbaar? Hiervoor gaan we kijken naar verschillende voorspellingen van experts op het gebied van internet. Zij kunnen ons vertellen hoe wij internet gebruiken over vijf, tien en vijftien jaar. Ben jij het met deze voorspellingen eens? We horen het graag als je nog andere suggesties hebt.

Vijf jaar

Eric Schmidt van Google voorspelde in 2013 dat in 2020 iedereen ter wereld de mogelijkheid heeft om internet te gebruiken. In 2005 had in de Verenigde Staten 66 procent van de bevolking toegang tot het internet. In de tien jaar die daarop volgde is dit gebruik gegroeid naar 87 procent. Dankzij non-profit organisaties en internetproviders heeft de overige dertien procent in de nabije toekomst ook toegang tot het internet. Het gaat dan voornamelijk om moeilijk te bereiken gebieden en gezinnen met een zeer laag inkomen. Toch bedoelt Eric met zijn uitspraak niet alleen de Verenigde Staten. Op een vergelijkbare manier wordt het internet dus ook toegankelijk voor iedereen in onderontwikkelde landen.

Uiteraard is het belangrijk dat iedereen binnenkort internet heeft, maar we zien nog meer ontwikkelingen. Zo is internet niet meer iets wat je alleen achter de computer kunt gebruiken. Alles om ons heen wordt met elkaar verbonden en dit zien we nu al aan slimme deursloten of de Nest. Alle informatie die ze verzamelen wordt weer naar je phone gestuurd, waardoor je niet alleen alles kunt bedienen maar ook altijd op de hoogte bent. Het duurt alleen nog even voordat ons hele huis verbonden is, maar hier kunnen we veel van verwachten in de komende vijf jaar. Gartner is een bedrijf wat dit soort technologische ontwikkelingen onderzoekt en volgens hun hadden we in 2009 ongeveer één miljard apparaten die met elkaar verbonden kunnen worden. Dit zullen volgens hun 26 miljard apparaten zijn in 2020. Volgens de investeringsbank Morgan Stanley worden dit zelfs 75 miljard apparaten.

Tien jaar

Internetpionier David Hughes voorspelde in 2014 dat de kans groot is dat wij in 2025 in ‘digitale landen’ wonen. In deze ‘landen’ ‘woon’ je dan met mensen die dezelfde interesses hebben als jij. Het resultaat kan volgens David zijn dat het land waar je fysiek in woont minder invloed op je kan uitoefenen.

Volgens deze verbondenheid met mensen uit andere landen zal er volgens professor Nicole Ellison meer empathie ontstaan. Dit komt omdat mensen uit ontwikkelde landen sneller contact hebben met mensen in onderontwikkelde landen en dan met eigen ogen zien hoe zij leven. Zij hoopt dat het ontwikkelde landen zal inspireren om nog meer te helpen aan het oplossen van problemen in onderontwikkelde landen.

Vijftien jaar

Tegenwoordig leren we al stukken gemakkelijker dan onze ouders. Weet je het antwoord ergens niet op? Dan open je Google en een paar seconden later weet je het. Hiervoor hoef je niet meer naar de bibliotheek om vervolgens een dik boekwerk open te slaan. Volgens Matt Mead, een investeringsagent van de liefdadigheidsorganisatie Nesta, leren we in 2030 nog veel sneller dan we nu al doen. Dit komt volgens hem onder andere doordat docenten tijdens hun lessen ook gebruik zullen maken van de immense hoeveelheid informatie op het internet. Het gaat er dan voornamelijk om dat je informatie op waarde kunt schatten. Deze lessen kunnen zelfs worden gegeven in een virtuele school. En doordat je alle gegevens van studenten digitaal hebt kun je lessen op maat maken voor studenten die snel of langzaam leren.

Het is erg aannemelijk dat de mensheid voor 2030 de eerste stappen op Mars gaat zetten. En één van de eerste dingen die ze daar moeten doen is zorgen dat ze internet hebben. Er moet namelijk veel informatie van Mars naar de aarde worden gestuurd en daarnaast willen de astronauten waarschijnlijk ook op de hoogte blijven van wat er op aarde gebeurt. Met Wifi op Mars hoeven ze in ieder geval niet de laatste Youtube-uploads te missen. Het lijkt onmogelijk om op zo’n enorme afstand een internetverbinding te hebben, maar een test in 2012 heeft laten zien dat het mogelijk is. Hierbij heeft Sunita Williams via internet een robot bestuurd die in Duitsland stond terwijl zij zelf in de ruimte was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit kunnen we de komende vijf, tien en vijftien jaar van het internet verwachten
Sluiten