Dit lettertype is ontworpen om dyslectische lezers uit de brand te helpen

Ontwerper Christiaan Boer is dyslectisch, wat betekent dat hij meer moeite moet doen om een tekst te lezen dan andere mensen. Het is voor een dyslect erg moeilijk om onderscheid te maken tussen verschillende letters, woorden worden niet direct herkend of onbewust overgeslagen. Dyslecten zijn overigens niet minder intelligent dan andere mensen, maar hebben wel problemen met lezen en schrijven.

 
Boer weigerde om bij de pakken neer te zitten en ontwierp het Dyslexie-font. Dit lettertype benadrukt de verschillen tussen alle letters met dikke lijnen, waardoor ze eenvoudiger van elkaar te onderscheiden zijn. De ‘steeltjes’ van verschillende letters krijgen bijvoorbeeld andere lengtes. De ‘b’ en de ‘d’ worden ook nogal snel door elkaar gehaald, dus maakte Boer ze asymmetrisch zodat ze beter te onderscheiden zijn.

 
Het Dyslexie-font is op de site van Christiaan Boer gratis te downloaden voor thuisgebruik. Mocht je zelf dyslectisch zijn, dan is het wellicht nuttig om eens uit te proberen! Sowieso is het tof om op de site te checken hoe het ontwerpproces verlopen is. Er is behoorlijk goed over nagedacht!

Reageer op artikel:
Dit lettertype is ontworpen om dyslectische lezers uit de brand te helpen
Sluiten