Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Space 3 sep 2020

Dit moet je zien: de mooiste foto’s van Mars tot nu toe

Mars is relatief dichtbij, maar nog zo onbekend. We hebben wel een beeld, maar hoe ziet het er nu uit? Deze foto geeft een prachtig beeld.

Natuurlijk, we kunnen nu een foto van een chocolaatje laten zien, maar daar zit jij niet op te wachten. Uiteraard zijn foto’s van de rode planeet een stuk interessanter. We praten de laatste tijd zeer veel over Mars. Vooral omdat de plannen om er naartoe te gaan steeds concreter worden. Zakenman en Tesla en SpaceX-baas Elon Musk wil er zelfs een kolonie bouwen.

De lange weg naar Mars

Maar goed, zover is het nog niet. Eerst doet hij samen met de NASA een poging om in 2024 opnieuw mensen naar de maan te brengen. Hij hoopt met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX de raketten en capsules te mogen leveren aan de ruimtevaartorganisatie. Musk ziet het dan ook als een opstapje om daarna door te gaan naar Mars. Uiteindelijk moet er in het volgend decennium iemand op de planeet staan.

Maar goed, totdat er iemand op de planeet staat, moeten we het met beelden doen die vanaf satellieten en rovers die op en rond Mars foto’s maken. De vraag is natuurlijk altijd maar wat de kwaliteit zal zijn. Je verwacht de beste foto’s van de Curiosity, aangezien die rover de meest recente op Mars is. Dat is echter niet het geval, want de prachtige foto die NASA nu naar buiten heeft gebracht, is afkomstig van de lander Pathfinder. Deze kwam in 1997 op Mars aan en het was de bedoeling dat die slechts een paar maanden actief zou zijn. Nu, 23 jaar later, laat het deze prachtige foto zien.

Bijzondere foto

Het beeld is vastgelegd door het IMP-camerasysteem dat vastgemaakt is aan de lander. De foto’s zijn uiteindelijk verstuurd door de Sojourner rover die ook op de planeet was. Uiteindelijk ziet de foto er zo goed aan omdat NASA ‘m wat getweakt heeft. Het bestaat namelijk uit zeven verschillende frames die vergroot zijn. Daardoor is de afbeelding van een grotere resolutie dan de foto’s die genomen zijn. Daarnaast is kleurbalans iets aangepast om de ware tinten van de planeet weer te geven.

Op het mooie kiekje zien we het bijzondere rots landschap van Mars. Op de achtergrond zien we twee heuvels. Deze liggen ten zuidwesten van de plaats waar de Pathfinder is geland. Overigens zijn ze niet zo groot. Ze zijn maximaal 35 meter hoog. Al de stenen op de foto zijn overblijfselen van overstromingen uit een ver verleden.

MARS NASA
De prachtige foto die afkomstig is van NASA. (Afbeelding: Mars)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je zien: de mooiste foto’s van Mars tot nu toe
Sluiten