Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 18 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

Dit park vermindert geluidsoverlast van Schiphol door landschapsarchitectuur

Landschapsarchitectuur is al behoorlijk oud. Je hoeft maar aan de grote Engelse parken te denken, of de schitterende tuinen van Versailles. Fantastisch! Indertijd bestonden vliegvelden natuurlijk nog helemaal niet, maar landschapsarchitectuur kan ook helpen om het geluid van vliegtuigen te dempen!

Schiphol maakt herrie!

Schiphol werd aangelegd in de polder, omdat de vlakke grond erg geschikt was om op te landen. Door de jaren heen groeide de luchthaven enorm, en toen werd de ligging juist een probleem! De polder versterkt geluidsgolven, als een soort megafoon. Als je enigszins in de buurt van Schiphol woont, dan heb je waarschijnlijk behoorlijk wat last van het geluid.

Tijdens tests bleek dat de herrie in de herfst behoorlijk afnam, precies als de boeren omliggende weilanden hadden omgeploegd. Blijkbaar werden geluidsgolven hierdoor verstrooid, en minder goed weerkaatst. Kunstenaar Paul de Kort mocht dit principe toepassen op een stuk land van 32 hectare, vlak na een startbaan.

Het project bestaat uit 150 geulen, met daar tussenin steeds wallen van 1,8 meter hoog. De afstand tussen de toppen is ongeveer net zo lang als de geluidsgolven van een opstijgend vliegtuig. Hierdoor raken de golven verstoord, en vermindert het lawaai.

Chladni

De Kort baseerde dit park op het werk van wetenschapper Ernst Chladni. Hij ontdekte dat als je zoutkorrels op een metalen plaat plaatst, en een strijkstok langs de rand trekt, er geometrische patronen ontstaan.

Het park zorgt een geluidsverlaging van twee tot drie decibel. Dat klinkt niet indrukwekkend, maar het betekent toch dat de herrie bijna de helft minder erg wordt! Erg tof bedacht: misschien zien we dit principe binnenkort ook wel bij andere luchthavens verschijnen. Hoewel: omdat het geluid van een vliegtuig achteruit beweegt, zie je er tijdens het opstijgen helaas niets van…

Erg gaaf! Meer info over het park vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit park vermindert geluidsoverlast van Schiphol door landschapsarchitectuur
Sluiten