Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 20 mrt 2018

Dit voedsel komt niet van de boerderij, maar uit het lab

In de toekomst kan alles zomaar anders zijn. De gewone auto wordt ingeruild voor een vliegende variant, fietsen doen we puur en alleen nog maar elektrisch en de koe wordt alleen nog maar gebruikt om melk te produceren. Want ons vlees halen we dan uit het lab.

Nu duurt het nog wel even voordat het zover is, maar de wetenschap maakt grote stappen op het gebied waarop we voedsel nuttigen. Denk aan vlees dat gekweekt wordt of eten dat uit een 3D-printer komt. En als je dan ziet wat er nu al gaande is, dan lijkt die toekomst dichterbij dan ooit. Dit zijn een paar voorbeelden van het voedsel van de toekomst.

Gehaktbal uit het lab

Daarbij beginnen we met een lekkere gehaktbal. En dan niet eentje die je oma in de keuken draait of waarbij een koe is afgeslacht, maar gewoon uit het lab. Het is het project van Memphis Meats, dat al een tijdje experimenteert met vlees dat gekweekt wordt. Het is het resultaat van cellen die uit levende diere worden gehaald en die worden in een bioreactor tank gezet.

Vervolgens wordt het voorzien van zuurstof, suikers en mineralen, waarna de cellen zich gaan delen en groeien. Naast de gehaktbal wordt er ook kip en eend gekweekt.

Het zal nog wel heel wat jaartjes duren voordat het daadwerkelijk te koop is en dan zal het alsnog een prijzige vleesvervanger zijn (het leven van een dier is in de vleeswereld niet veel waard helaas), maar een vooruitgang is het zeker.

voedsel

Garnalen op basis van algen

Als jij meer houdt van voedsel dat uit de zee komt, zoals garnalen, dan kun je straks een broodje garnalensalade eten, waarbij de garnalen zijn vervangen door een soort van algen. Het is een project van New Wave Food, dat in San Francisco is gevestigd.

Zij hebben speciale rode algen gekweekt die lijken op garnalen en naar verluid ook hetzelfde smaken. Op die manier hoeft er minder naar garnalen gevist worden, waardoor er ook minder vissen die per ongeluk bij gevangen worden hoeven te sterven.

voedsel

De Impossible Burger

Er zijn al veel varianten op een normale hamburger. Sommige groenteburgers zijn ook echt daadwerkelijk lekker en fantastische alternatieven. Toch mis je het gevoel van een hamburger. Dat de sappen over je vingers naar beneden lopen.

Gelukkig is daar Impossible Foods, die een vegetarische burger heeft gemaakt die redelijk hetzelfde smaakt als een gewone burger, maar bij het eten ook het effect van sappen creëert. De kans is groot dat als je dit aan een vleeseter voorschotelt, dat hij of zij geen idee heeft dat het om een vegetarische variant gaat.

voedsel

En dit is eigenlijk nog maar het begin. In dit artikel zie je nog een paar andere voorbeelden. Pas alleen wel op dat je het met een volle maag leest, anders krijg je gelijk honger. En als je gaat eten, laat je telefoon dan even in je broekzak om er meer van te kunnen genieten.

Reageer op artikel:
Dit voedsel komt niet van de boerderij, maar uit het lab
Sluiten