Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 20 jul 2017

Hierover nadenken is een pijnlijke hersenkraker: hoe komt een briljant idee in je hoofd?

Heb je er wel eens over nagedacht waar al jouw goede ideeën vandaan komen? Nee? Filmmaker Andrew Norton doet er graag zijn boekje voor open om dit met jou te delen.

Waar ideeën vandaan komen?

Of je nou creatief bent of niet, iedereen heeft wel eens (goede) ideeën in z’n hoofd. Waarschijnlijk heb je er nog niet zo vaak bij stilgestaan, maar een idee is een vrij abstract concept. Volgens de Van Dale is een idee het beeld dat de geest zich van iets heeft gevormd.

Hoe dit vormen van een beeld tot stand komt is iets waar filmmaker Andrew Norton in is gedoken. Hij maakte een korte video om het abstracte concept ‘een idee’ wat concreter te maken. De vraag die in zijn videoproject centraal staat is ‘waar komen ideeën vandaan?’.

Voor het maken van de inspirerende video kreeg Andrew hulp van veel creatieve geesten. Denk aan de Amerikaanse schrijver en journalist Susan Orlean, fotograaf en schilder Chuck Close en regisseur David Lynch. In de video hoor ze in de voice-overs hardop nadenken over hun ideeën over ideeën. Volg je het nog een beetje? Check hieronder de video.

De structuur van een top idee

Wat maakt een idee nou een top idee? Onderzoekers aan de Washington University zeggen dat het gaat om de juiste combinatie van bestaande ideeën. Innovatie kan alleen plaatsvinden door bestaande ideeën te combineren met nieuwe ideeën. Structuur is dus belangrijk. Zoals in de video ook al wordt benoemd: voor sommigen ontstaan goede ideeën als een puzzel waarin het laatste puzzelstukje wordt gelegd. Voor anderen is inspiratie, oftewel bestaande ideeën, nodig.

Wel eens een top idee gehad en hem direct weer vergeten? Was het dé oplossing voor global warming of een manier waarop bananen altijd geel blijven? Dan had je een brain fart. Niet gevreesd, dat kan de besten overkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je maar lang genoeg blijft nadenken over je verdwenen idee, dat het vanzelf weer terug komt.

idee

Nog geen eureka-moment gehad? Niet gevreesd. Zelfs de grootste uitvinders met de beste ideeën hadden het wel eens fout.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hierover nadenken is een pijnlijke hersenkraker: hoe komt een briljant idee in je hoofd?
Sluiten