Dit is waarom Facebook mensen ongelukkig maakt

Het is misschien moeilijk te begrijpen, maar er zijn nog steeds mensen die nog nooit een social media-account hebben aangemaakt. Deze mensen zullen dankzij het volgende nieuws waarschijnlijk in hun nopjes zijn.

Er is namelijk een studie gepubliceerd door het Public Library of Science, uitgevoerd door Ethan Kross van de Universiteit van Michigan (V.S.) en Philippe Verduyn van de universiteit van Leuven, dat des te vaker je online gaat op Facebook des te ongelukkiger je wordt.

Vorige onderzoeken hebben al aangetoond dat Facebook geassocieerd is met jaloezie, sociale spanning, isolatie en depressie. Deze onderzoeken waren allemaal een momentopname, dus of het ook voor een langere periode geldt weten we niet. Bij dit laatste onderzoek zijn 82 Facebook-gebruikers rond de leeftijd van twintig jaar twee weken lang geobserveerd.

Uit het onderzoek bleek dat een Facebook-gebruiker ongelukkiger werd wanneer hij of zij vaker online ging op Facebook. Er was wel een positieve associatie bij de personen die direct sociaal contact hadden. Dus gewoon in het ‘echte’ leven. Het geslacht, de omvang van iemand zijn vriendenkring, de motivatie om Facebook te gebruiken en zijn niveau van eenzaamheid of depressie of zijn gevoel van eigenwaarde hadden geen invloed op de uitkomst van het onderzoek.

De grootste emotie die bij gebruikers teweeg komt moet wel jaloezie zijn. Mensen zijn jaloers op wat andere mensen die dag hebben gedaan. Onze tip: gebruik Facebook met mate en ga er zelf op uit om leuke dingen te doen. Misschien chillen in een Cocoon Tree Tent? En vergeet natuurlijk niet om Want.nl te bezoeken.

Meer informatie over het desbetreffende onderzoek vind je hier.

Reageer op artikel:
Dit is waarom Facebook mensen ongelukkig maakt
Sluiten