Dit is wat Apple vanavond presenteerde tijdens de WWDC

Vanavond was het zo ver. Geruchten over nieuwe apparaten en software van Apple doen al lang de rondte, maar Apple zelf liet niets los. Het hele jaar is er nog geen nieuw product uitgekomen en het hele jaar keken we al uit naar het eerste Apple-event waarvan we wisten dat er iets nieuws zou worden geïntroduceerd, het WWDC. Stiekem hoopten we op een vroege introductie van de iPhone 6, maar dat was helaas niet het geval. Toch zijn we niet teleurgesteld, Apple had namelijk wel genoeg andere leuke dingen om te presenteren: OS X Yosemite en iOS 8. Is het genoeg om weer het meest waardevolle merk ter wereld te worden?

OS X Yosemite

De nieuwe software voor Mac heeft een flinke upgrade gekregen, van binnen en van buiten. Zo is de UI (user interface) nog verder versimpeld. Dit is bijvoorbeeld terug te zien aan Safari, waar je nog maar één smalle balk bovenaan hebt en waar je met één klik in het zoekgedeelte je favorieten krijgt te zien en aan de platte icoontjes (vergelijkbaar met iOS). Verder zijn alle schermen licht doorzichtig wat er niet alleen mooi uitziet, maar er ook voor zorgt dat je altijd kunt zien of er nog een scherm achter zit verscholen. Maar achter het design is ook veel gebeurd. Dankzij de nieuwe weergave ‘Vandaag’ in Berichtencentrum kun je snel zien wat er die dag toe doet. Widgets voor je agenda, het weer, aandelen, herinneringen, wereldklok en sociale netwerken zijn hier allemaal te bezichtigen en extra widgets zijn te downloaden in de Mac App Store. Daarnaast heeft Spotlight ook een upgrade gekregen waarmee zoeken nog makkelijker wordt: het geeft nu ook suggesties voor Wikipedia, Kaarten, Bing, App Store, iTunes Store en meer.

De Mail-app heeft ook een grote upgrade gekregen. Formulieren zijn nu snel in te vullen en te ondertekenen met de markeringsfunctie en daarnaast zijn afbeeldingen en PDF’s rechtstreeks te annoteren. De grootste verbetering is echter Mail Drop. Hiermee kun je grote foto’s, video’s of andere bestanden (tot 5GB) versturen, ook al heeft diegene geen ruimte. Het bestand komt dan (tijdelijk) in de Cloud te staan, maar wordt direct in de mail weergegeven. Apple laat ook duidelijk zien zich nog meer te richten op de Cloud door Cloud Drive te introduceren. Cloud Drive werkt in principe hetzelfde als Dropbox en is ook een fysieke map op je Mac waar je al je bestanden in kunt slepen. Deze bestanden zijn te bekijken op al je iDevices en ja, zelfs op je Windows-computer.

Het beste nieuws van de avond is toch wel dat Airdrop nu ook tussen iOS en OS X werkt. Yes! En niet alleen voor het droppen van bestanden, nee: Apple heeft het nog verder uitgebreid. Met Handoff kun je nu je iPhone, iPad en je Mac met elkaar linken en makkelijker switchen tussen de apparaten dan ooit. Een mail aan het typen op je iPad, maar wil je halverwege toch liever verder op je Mac? Dat kan! En dit is misschien nog wel onze favoriete functie: je gaat dankzij Handoff namelijk nooit meer een telefoontje missen, aangezien deze ook wordt getoond op je iPad en je Mac. Word je gebeld op je Mac, dan kun je de speaker van je Mac gewoon gebruiken om te bellen. Mega handig! OS X Yosemite is vanaf de herfst gratis (!) verkrijgbaar.

iOS 8

Ook de iOS upgrade is vanavond aangekondigd. Zoals verwacht is er qua uiterlijk niet veel veranderd, maar qua functionaliteit zijn er zeker wel een aantal nieuwe dingen. Eén van die handige nieuwe functies is het direct reageren op notificaties vanaf het beginscherm of vanuit andere apps. Hiermee hoef je dus niet elke keer uit je app om bijvoorbeeld naar WhatsApp te gaan en te reageren op iemands bericht, maar kun je er op het beginscherm of via de notificatie boven voor kiezen om direct te reageren. Dat Apple zich meer richt op de Cloud is ook te zien aan de vernieuwde Foto’s-app. Hier vind je nu ook de iCloud-fotobibliotheek waarmee je op elk iDevice je foto’s en video’s kunt bekijken. Ook heeft de app een paar nieuwe bewerkingstools gekregen waarmee je het licht en de kleur kunt aanpassen en foto’s automatisch kunt uitlijnen. Dankzij de iCloud-fotobibliotheek worden deze aanpassingen op alle apparaten doorgevoerd.

Ook op iOS heeft de Mail-app een aantal nieuwe functies. Zo is het verwijderen en markeren van mails makkelijker gemaakt door niets meer te hoeven doen dan naar links of rechts te swipen en kun je mails nu ook tijdens het typen minimaliseren. Handig als je even iets op moet zoeken in je mailbox. Siri heeft ook een upgrade gehad en is nu alleen met je stem te activeren (een beetje vergelijkbaar met Google Now) en krijgt het zoals verwacht een Shazamfunctie. Een geheel nieuwe functie is Family Sharing. Hiermee kunnen familieleden onderling hun aankopen (als die met dezelfde creditcard zijn aangeschaft), foto’s en agenda’s delen. Een verandering die we niet hadden verwacht is dat je nu toetsenborden kunt downloaden van derden. Zo kun je straks misschien ook Swypen op je iPhone en iPad. Apple heeft het eigen toetsenbord ook aangepast en de functie QuickType toegevoegd. Deze functie voorspelt wat je wilt gaan zeggen en geeft je een aantal opties waardoor je nog sneller kunt typen. Helaas wordt Nederlands vooralsnog niet ondersteund. Zoals al eerder gezegd ondersteunt iOS 8 iCloud Drive en Handoff, twee zeer handige functies.

Eén van de hoogste verwachtingen was er omtrent de Health-app van Apple en als we eerlijk moeten zijn valt deze ons tegen. Waar de verwachtingen waren dat Apple zelf biometrische gegevens zou meten is dit niet het geval. In plaats daarvan verzamelt de app HealthKit gegevens van verschillende gezondheidsapps en fitnessapparaten van derden. Je kunt deze gegevens dan vervolgens makkelijk in één overzicht zien in de HealthKit-app. Nike is de eerste die de feature gaat ondersteunen. iOS 8 zal, net als OS X Yosemite, vanaf de herfst te downloaden zijn.

Smart Home

Zoals we al hadden verwacht is Apple bezig om je huis slimmer te maken. Dit zal zich vormgeven vergelijkbaar met de HealthKit. Apple gaat niet zelf allerlei slimme apparaten ontwikkelen, maar apps met elkaar laten communiceren. Zo zou je met de HomeKit ervoor kunnen zorgen dat al je slimme apparaten, of dat nou slimme sloten zijn of slimme lichten, allemaal vanuit één app te bedienen zijn. Dit project staat nog in de kinderschoenen, maar ontwikkelaars kunnen er vanaf nu mee aan de slag.

Heel wat nieuwe dingen zijn er dus vanavond aangekondigd, al zullen we helaas (maar wel verwacht) nog even moeten wachten op de nieuwe iPhone. Voldoet de nieuwe software aan jouw verwachtingen?

Reageer op artikel:
Dit is wat Apple vanavond presenteerde tijdens de WWDC
Sluiten