Dit werd ‘m niet: elektrische pen, het ‘succes’ dat Edison op z’n buik kon schrijven

Aan revolutionaire innovaties gaan eindeloze onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In deze rubriek behandelen we de flops uit de techgeschiedenis. Vandaag aandacht voor Edison’s elektrische pen.

Zelfs Edison heeft het wel eens fout gehad

Net als de beste voetballer ter wereld die een penalty mist, maakt een van de meest fameuze uitvinders uit de geschiedenis ook wel eens een inschattingsfout. Zo zag ook Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp, niet altijd het licht als het aankwam op zijn uitvindingen. De wereldberoemde en succesvolle Amerikaanse innovator gaf zelf al aan vaak te hebben gefaald. Toch faalde hij waarschijnlijk een aantal keer vaker dan hij had ingecalculeerd.

“I have not failed 10,000 times – I’ve successfully found 10,000 ways that will not work”

De niet zo goede oude tijd zonder kopieerapparaat

Een van de geflopte innovaties van Edison was de elektrische pen. Deze pen was bedoeld voor administratieve medewerkers in bedrijven om gemakkelijker kopieën te kunnen maken van handgeschreven documenten. De kleine elektrische motor in de pen liep op een batterij en bewoog een naald op en neer wanneer de gebruiker aan het schrijven was. De pen perforeerde kleine gaatjes in het oppervlak van het papier dat op deze manier werd getransformeerd in een stencil. Door inkt over het stencil te rollen kon er een afdruk worden gemaakt op blanco vellen papier die eronder lagen. Et voila, een kopie was ‘zo’ gemaakt. De pennen kwamen in 1875 op de markt voor 30 dollar.

Elektrische pen

Elektrische pen: niet om over naar huis te schrijven

De eerste problemen met de innovatieve pen hadden te maken met het geluid: schrijven met de pen was een afleiding voor iedereen op de werkvloer. Ook was de pen erg zwaar en ongemakkelijk in gebruik. Nadat Edison deze kleine schoonheidsproblemen had aangepakt kwamen er andere problemen met de elektrische motor bij. Al met al is Edison’s elektrische pen dus nooit de boeken in gegaan als succesvolle innovatie.

Toch een permanente innovatie?

Ondanks dat Edison’s variant van de elektrische pen niet een uitvinding was om over naar huis te schrijven, zijn er wel andere uitvindingen gebaseerd op dit apparaat. Mocht je een leuk plakplaatje van inkt op je biceps of rug hebben dan is een klein bedankje aan Edison niet misplaatst. De elektrische pen wordt namelijk gezien als een verre voorloper van de tattoomachine zoals wij die nu kennen. Wie weet heeft de beste man er ook wel mee geëxperimenteerd en een mooie tribal op z’n onderrug gekrabbeld.

elektrische pen

Edison’s elektrische pen mag dan wel zijn geflopt, maar deze pen maakt schrijven met de hand opeens weer heel aantrekkelijk.

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: elektrische pen, het ‘succes’ dat Edison op z’n buik kon schrijven
Sluiten