Daniel Koster
Daniel Koster Apple 9 apr 2015

Succes of fail? Dit zeggen de internationale media over de Apple Watch

Vanaf morgen is de Apple Watch dan eindelijk in een aantal geselecteerde landen online te bestellen. In Nederland moeten wij helaas nog even wachten totdat dit mogelijk is dus in een logische stap om richting Duitsland te navigeren om er één te bemachtigen. De hype rondom de Apple Watch kabbelt in ieder geval lekker voort. Apple gaat er bijvoorbeeld vanuit dat de vraag het aanbod zal overschrijden. In andere woorden, de Apple Watch gaat uitverkopen. Maar voordat de Apple Watch de pols van consumenten bereikt zijn er al een aantal mensen die het horloge hebben uitgeprobeerd. En hebben hier natuurlijk hun mening over geventileerd. Hierbij een overzicht van de internationale ongezouten meningen. Is de Apple Watch een technologische openbaring of is het helemaal niets?

Design

Apple staat altijd garant voor producten die simplistisch zijn, maar daardoor ó zo strak en stijlvol. Met de Apple Watch hebben ze hier wederom niet aan ten onder gedaan. The Verge, Mashable en the Wall Street Journal hemelen alledrie het design op. Excellent wordt in de schrijfmond genomen, net zoals stijlvol, elegant en super strak. De drie verschillende horlogebanden die ze werden meegeleverd vielen ook goed in de smaak. Zo was de shiny Milanese band de favoriet van de New York Times en was de optie om met de band je horloge aan jouw persoonlijke voorkeur aan te passen een functionaliteit die goed beviel.

Gezondheid

Nog een aspect waar de meningen eensgezind doch zeer positief over waren is het gebruik van de Apple watch tijdens het sporten. Het slimme horloge houdt heel secuur bij waar je hebt gerend en voor hoe lang. De WSJ gaf bijvoorbeeld aan dat het vooral na het sporten ideaal was. Heb je namelijk geen portemonnee bij je? Dan betaal je met je horloge toch even een drankje via Apple Pay? Dat vond de WSJ erg goed werken. De meningen waren daarentegen wel wat verdeeld over de push-berichten die je ontvangt als je te lang hebt stilgezeten. De één vindt het heerlijk om af en toe aan de gang te worden gezet, waar de andere na een uurtje rennen het voor de dag wel genoeg vindt geweest.

Batterij

Zowel Recode, de New York Times, WSJ als Mashable, gaven aan dat de batterij van het slimme horloge langer mee ging dan hun iPhone. Dit is in ieder geval een goed begin. Het horloge ging rond de achttien uur mee, wat dus betekent dat je hem niet halverwege de dag hoeft op te laden. Hier waren de media dan ook zeer over te spreken. The Verge was echter was minder positief. Die vond namelijk dat-ie te snel leeg was.

Gebruik

Het gebruik is volgens alle internationale media hét probleem. De Apple Watch ziet er vet uit, werkt goed voor tijdens het hardlopen en ook het gebruik in het dagelijkse leven is oké. Het probleem is alleen dat je altijd je iPhone nodig hebt om bereikbaar te zijn en om diverse functionaliteiten van de Watch te benutten. De apps die worden aangeboden op de Watch zijn beperkt qua aanbod. Daarnaast merkte The Verge op dat het lang duurt om de apps te installeren en te gebruiken. The Verge gaf aan dat het horloge überhaupt af en toe traag kan zijn. Apple reageerde hier vlot op door op te merken dat het kwam door onderontwikkelde software en dit probleem in de nabije toekomst verholpen zal worden.

(Te)veel potentie

De gelukkige reviewer van Mashable droeg voorheen de Pebble en was hier zeer over te spreken. Om deze reden besloot hij beide horloges tegelijkertijd te dragen, aangezien hij bang was de Pebble te gaan missen. Toch zag hij hier na een aantal dagen weer vanaf, omdat hij merkte dat hij er simpelweg niet meer op keek. Dit is dan ook de aard van het beestje. Apple heeft naar mening van alle reviewers een baanbrekend apparaat afgeleverd. Recode gaf bijvoorbeeld ook al aan dat dit de beste smartwatch tot nu toe is. Maar wat Recode ook gevat aangaf is dat dit een oplossing is dat op zoek is naar een probleem. Wat Apple met het slimme horloge wil bereiken is moeilijk af te lezen aan wat-ie kan. Er zit zoveel potentie en Apple heeft geprobeerd dit allemaal te realiseren waardoor het apparaat focus mist.

Mustwatch videoreview van The Verge.

Conclusie

Het is dan ook om die reden dat de reviewers allemaal tot een consensus komen. Het slimme horloge van Apple is technologisch ver en design-technisch gaaf en stijlvol. Het probleem is echter dat het gebruik nog relatief in de kinderschoenen staat en niet doelbewust genoeg is om de vloer aan te vegen met de concurrenten of andere revolutionaire Apple-producten. De Apple Watch is nog teveel een accessoire, een extra product in plaats van een op zich staand apparaat. Wat hebben we er nu dus aan? Nog net te weinig.

Reageer op artikel:
Succes of fail? Dit zeggen de internationale media over de Apple Watch
Sluiten