Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 22 mrt 2020

Dit zijn de 10 slechtste superheldenfilms aller tijden

Je kunt van de films uit het Marvel Cinematic Universe zeggen wat je wilt, maar naast dat ze veel geld opleveren vallen ze vaak ook in smaak bij de critici. Ondanks dat ze zelden als meesterwerken bestempelt worden krijgen ze voor superheldenfilms vaak wel een vrij aardige beoordeling.

Er zijn ook tijden geweest waarin de meeste recensenten niet zo te spreken waren over films met superhelden erin. Er waren natuurlijk enkele uitzonderingen, maar de meeste superheldenfilms uit bijvoorbeeld de jaren 90 werden niet al te best ontvangen bij zure critici.

De 10 slechtste superheldenfilms?

Ondanks dat het altijd een kwestie van smaak blijkt durven we met een gerust hart te zeggen dat de onderstaande 10 superheldenfilms niet al te best zijn. Dit omdat ze naast kritieken van fans allemaal ook een lage score kregen op Metacritic, een website die onder andere films, series en boeken een score geeft die voortkomt uit de meningen van meerdere bekende recensenten.

10. Elektra

Waar Elektra op papier misschien nog vermakelijk leek, bleken de plotgaten en het slechte schrijfwerk ervoor te zorgen dat er in de praktijk nog maar weinig te genieten viel. Wellicht leuk voor een saai avondje op de bank, maar ook dan zijn er leukere superheldenfilms.

Metascore: 34

9. Jonah Hex

Voordat Josh Brolin in de huid van Thanos kroop, speelde hij een andere slechterik. Jonah Hex moest dan wel een ‘good guy’ voorstellen, maar gezien de film zo slecht was verrichte hij niet bepaald heldendaden.

Mocht jij het leuk vinden om onbekendere superheldenfilms uit te proberen, zet deze dan maar onderaan je lijstje.

Metascore: 33

8. Teenage Mutant Ninja Turtles

Dat de films van Michael Bay het niet zo moeten hebben van de diepgang, dat weten we. Toch viel de in 2014 uitgekomen Teenage Mutant Ninja Turtles-film voor veel mensen flink tegen. Naast de flauwe grappen kwamen er ook veel klachten over de ”grimmige look”, die niet paste bij het bronmateriaal.

Metascore: 31

7.  The League of Extraordinary Gentlemen

Waar zijn Blade-film bij veel mensen nog in de smaak viel, wist Stephen Norrington met The League of Extraordinary Gentlemen toch een stuk minder goede prestatie af te leveren. Er is niet alleen sprake van een zeer matig geschreven verhaal, ook de personages zijn nauwelijks interessant.

Metascore: 30

6. The Spirit

Eerlijk is eerlijk, in een jaar waarin zowel Iron Man als The Dark Knight uitkomen kunnen we het studio’s niet kwalijk nemen dat hun film een beetje over het hoofd gezien wordt. Toch blijkt The Spirit ook gewoon in een rijtje met slechte superheldenfilms thuis te horen.

Metascore: 30

5. Punisher: War Zone

Voordat de succesvolle Punisher-serie op Netflix kwam, verschenen er al enkele films rondom dit controversiële Marvel-personage. Deze werden geen van allen goed ontvangen bij de critici, maar het in 2008 verschenen Punisher: War Zone was misschien nog wel de grootste teleurstelling. Dit omdat men blijkbaar weinig had geleerd van de twee voorgangers.

Metascore: 30

4. Batman & Robin

Ook dit is een beruchte titel. Waar de eerste live-action Batman film zeer goed ontvangen werd bleek dat de vervolgfilms een stuk minder waardering kregen van recensenten. Al waren het tweede en derde deel alsnog een stuk beter dan Batman & Robin, dat als een dieptepunt gezien kan worden.

Deze film had naast een door George Clooney gespeelde Batman ook een rol voor Arnold Schwarzenegger, die de slechterik speelde. Ondanks dat dit misschien leuk klinkt bleek het in de praktijk nogal belachelijk over te komen. Ben jij iemand die dit soort foute superheldenfilms stiekem wel kan waarderen? Dan zou je Batman & Robin een kans kunnen geven.

Metascore: 28

3. Fantastic Four

De kans is aanwezig dat jij jezelf het in 2015 verschenen Fantastic Four nog kunt herinneren. Al begrijpen we het ook wanneer je brein deze titel inmiddels verdrongen heeft. Deze titel werd destijds namelijk erg slecht ontvangen bij zowel fans als critici.

Ondanks de tegenvallende ontvangst blijkt er bij fans van superheldenfilms nog steeds animo te zijn voor een reboot. Ook Marvel lijkt het te zien zitten, gezien er volgens de geruchten een nieuwe film aan zit te komen waarin Spider-Man wellicht ook een rol heeft.

Metascore: 28

2. Zoom

Kennen jullie Zoom nog? De kans is groot van niet. De 75 miljoen dollar kostende film leverde destijds namelijk slechts een kleine 12,5 miljoen aan opbrengsten op. Het schijnt een luie en slechte variant te zijn van Disney’s Sky High, dat een jaar eerder (2005) verscheen.

Metascore: 28

1. Superman IV: The Quest for Peace

Ze zeggen vaak dat het eerste deel in de reeks het beste is. Of dat waar is kunnen we niet zeggen, maar bij superheldenfilms lijkt het bijna alsof deel 4 altijd het slechtst is. Naast het tenenkrommende Batman & Robin blijkt ook de vierde film in de Superman-reeks een enorme misser te zijn geweest. Er werd met name geklaagd over het gebrek aan humor, in combinatie met slechte special effects.

Metascore: 28

Goede superheldenfilms

Kijk je liever goede superheldenfilms? Daar kunnen we ons wat bij voorstellen. Vandaar dat we een tijdje geleden ook een lijstje hebben gemaakt met comicverfilmingen (waarvan het overgrote deel superheldenfilms zijn) die in aanmerking kwamen voor een Oscar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 10 slechtste superheldenfilms aller tijden
Sluiten