De toekomst van drones: dit zijn een aantal te gekke toepassingen

Drones zijn alweer een aantal jaar voor consumenten beschikbaar en is het aanbod flink gegroeid. Ze worden ook voor allerlei doeleinden ontwikkeld. Zo is de één klein zodat-ie in je broekzak past en een ander volgt weer waar jij heen gaat. Dankzij dit verscheidene aanbod zien we ook steeds meer handige of leuke toepassingen. Wij hebben een aantal van deze toepassingen op een rij gezet, maar uiteraard zijn er nog veel meer. Overigens zijn niet al deze toepassingen nu al mogelijk, maar in dat geval kunnen we het in de komende jaren verwachten. Ben jij er nog één tegengekomen die niet mag ontbreken? Laat het ons weten.

Racen

Deze spectaculaire beelden van racende drones zijn gemaakt door de Airgonay Club. Deze Franse vereniging zet parcours in de bossen uit om vervolgens ongestoord te kunnen racen. Om te zien waar de drones vliegen hebben de bestuurders een VR-bril op of ze checken een scherm met een livestream.

Tour door een stad

Drones maken het tegenwoordig ook mogelijk om steden te bezoeken zonder er fysiek aanwezig te zijn. Het is helaas niet mogelijk om elke stad ter wereld te bezoeken, want op veel plekken is het vliegen met een drone verboden. Zo worden er ook in Nederland hoge bekeuringen uitgedeeld als jij zonder vergunning met een drone vliegt. Maar als jij het leuk vindt om een virtuele tour te nemen dan is dat nog steeds mogelijk. Een goede optie is dan de website TravelByDrone. Zij maken video’s met drones in verschillende steden over de wereld.

Vuurwerkshow van dichtbij bekijken

Vuurwerk is prachtig, maar je moet er niet te dichtbij gaan staan. Maar als je toch het vuurwerk van dichtbij wilt bekijken is een drone de beste optie. Deze beelden zijn gemaakt tijdens een vuurwerkshow in West Palm Beach, Florida. Jos Stiglingh heeft deze prachtige beelden geschoten met een GoPro Hero 3 die onder een DJI Phantom 2 drone hing.

Natuurfenomeen filmen

Net als bij vuurwerk is het bij een actieve vulkaan ook verstandig om goed afstand te nemen. Maar als je dan toch een kijkje wilt nemen is een drone ideaal. Je moet dan wel hoog genoeg blijven vliegen voor het opspattende lava en zorgen dat je de batterij goed oplaadt. Als je dat hebt gedaan kun je achteraf naar spectaculaire beelden kijken, zoals je ook in de onderstaande video kunt zien.

Een voetbalwedstrijd verstoren

Dit is niet echt aan te raden om met je eigen drone te doen, maar helaas behoort het wel tot de mogelijkheden. Tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië kwam een drone boven het veld vliegen met de vlag van Albanië. Een Servische speler pikte dit niet en trok de vlag naar beneden, maar omdat het duel al zo beladen was mondde het uit in een fikse ruzie waarbij ook het publiek het veld opkwam.

Pakketten bezorgen

Als jij over een paar jaar iets via internet bestelt is de kans groot dat het razendsnel voor je deur ligt. Dankzij het inzetten van drones hoeft het bezorgen van pakketten namelijk geen dagen te duren, maar volgens Amazon slechts dertig minuten. Zij starten in 2015 met het bezorgen van pakketten per drone. Als dit succesvol blijkt zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat al onze pakketten per drone worden bezorgd.

Levens redden

Drones kunnen ook uitstekend worden ingezet om levens te redden. Je kunt namelijk razendsnel op een plek zijn waar bijvoorbeeld iemand verdrinkt of een hartaanval krijgt. Het enige wat je nog moet doen is de drone zo uitrusten dat de mensen die ter plekke zijn weten wat ze moeten doen. Het beste voorbeeld wat wij hebben gezien is deze ambulance-drone.

Een lichtshow uitvoeren

Ars Electronica is een Museum in Linz, Oostenrijk. Hier kun je tentoonstellingen bewonderen, maar kunstenaars kunnen hier ook aan projecten werken. Zo ook dit project met programmeerbare drones. Deze drones verzorgen namelijk een lichtshow en als je de timelapse-fotografie ziet lijken het net schilderijen in de lucht.

Drones uit de lucht halen

Met al die drones in de lucht beginnen we langzaam overlast te krijgen. Zo kunnen ze een enorme inbreuk zijn op je privacy. Het is daarom niet zo vreemd dat we de eerste plannen zien voor een drone die drones uit de lucht kan halen. De Rapere Drone kan een doelwit inhalen en vervolgens laat-ie een kabel tussen de rotors van de andere drone zakken. Deze stort vervolgens naar de grond. De oplossing is misschien niet erg subtiel, maar het is een manier om de privacy te waarborgen.

Bonus: Drones redden

Omdat niet iedereen een professionele drone-bestuurder kan zijn zien we ontzettend veel beelden van mensen die hun drone crashen of simpelweg vergeten om de batterij helemaal op te laden. Meestal loopt dit voor de drone niet zo goed af, maar er zijn uitzonderingen. Zo kun je in de onderstaande video een jongen zien die zijn drone, waarvan de batterij leeg is, van het water probeert te redden.

Reageer op artikel:
De toekomst van drones: dit zijn een aantal te gekke toepassingen
Sluiten