Rutger Houweling
Rutger Houweling Fotografie 4 mrt 2015

Deze recepten voor de nieuwe apps van IFTTT zorgen voor een efficiënter leven

Ken je IFTTT nog? Deze afkorting staat voor If This Than That en dat verwoordt ook perfect wat de app doet. Je kunt namelijk met IFTTT verschillende apps aan elkaar koppelen. Zodra de ene app een trigger krijgt activeert-ie automatisch een andere app of functie van je phone. Zo kun je bijvoorbeeld de app voor mail aan de app van je Hue-lamp koppelen. Elke keer als je dan een mail krijgt gaat deze lamp bijvoorbeeld aan of uit. Onlangs hebben de makers van IFTTT de app gesplitst om de functies zo overzichtelijker te maken. De nieuwe apps zijn Do Button, Do Camera en Do Note, maar IFTTT blijft bestaan onder de naam IF.

Do Button

De Do Button is de meest allesomvattende van de drie apps die IFTTT net heeft gelanceerd. Met deze app kun je drie recepten selecteren die van te voren al zijn samengesteld. Je hebt nog steeds ontzettend veel mogelijkheden, maar om een goed beeld te geven hebben we vijf mooie voorbeelden voor je.

Leg je reis vast
Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om een reis vast te leggen. Zo zul je waarschijnlijk snel kiezen voor Twitter of Facebook. Maar als je met Google Drive ‘Track the time & your location in spreadsheet’ instelt is je reisverslag een stuk overzichtelijker. Zodra je op de ‘Do’ knop drukt wordt je locatie en tijd op een nieuwe regel gezet in de spreadsheet.

Vertel iemand dat je onderweg bent naar huis
Als je laat een vergadering uitloopt is het wel zo fijn als ze dat thuis weten. Als je ‘On the way home? Let someone know’ instelt stuurt je phone automatisch een e-mail om te laten weten dat je onderweg bent. Je kunt hier zelfs je locatie en de tijd waarop je vertrekt aan toevoegen.

Neem de hoogtepunten van je fitness tracking op
Met de Jawbone Up kun je veranderingen in je humeur bijhouden, maar dit moet je wel handmatig doen. Als je ‘Let Jawbone know I’m feeling good’ instelt dan kun je met een druk op de knop je hoogte- en dieptepunten zien. En doordat de app in je berichtencentrum staat heb je deze informatie nog sneller bij de hand.

Bel jezelf
Het is misschien niet de meest charmante toepassing, maar het kan erg handig zijn om jezelf te bellen door ‘Get yourself out of an awkward situation’ in te stellen. Bijvoorbeeld als je even geen tijd voor iemand hebt of als een gesprek veel te lang duurt. Met één druk op de knop ontvang jij dat belangrijke telefoontje waar je al de hele dag op wacht.

Vind iemand om mee te lunchen
Heb je zin om ergens te gaan lunchen, maar heb je geen idee met wie? Als je ‘Have spontaneous lunch with a follower’ instelt stuurt Twitter dat je gaat lunchen en dat je nog gezelschap zoekt. Vervolgens kun je zelf de geschikte persoon selecteren uit de reacties. Het is trouwens mogelijk om deze tekst aan te passen, waardoor je met dit recept nog veel meer kunt doen.

Do Camera

Do Camera biedt uiteraard recepten voor je camera. Zodra jij een foto hebt genomen kun je deze via de app uploaden naar verschillende diensten of je computer. Ook deze app heeft ontzettend veel voorgeselecteerde recepten en daarom hebben wij vijf mooie voorbeelden voor je.

Voeg een foto toe aan Evernote
Het ‘Create photo notes’ recept kan erg handig zijn als jij bijvoorbeeld een reisverslag maakt in Evernote. Zodra jij op de knop drukt opent de camera van je phone en zodra de foto is genomen wordt deze automatisch geüpload naar je notitieboek in Evernote.

Stuur een foto naar je computer
Gebruik jij Pushbullet? Dan is het mogelijk om foto’s, notities of andere bestanden vanaf je phone naar je computer te sturen met één druk op de knop. Als je ‘”Scan” a picture to your computer’ instelt heb je al je bestanden razendsnel gebackupped.

Post foto’s op Slack
Als je veel in teams werkt dan is de kans groot dat jullie communiceren via Slack. Als dat nog niet het geval is breng hier dan snel verandering in. IFTTT heeft ontzettend veel recepten voor Slack, maar deze wordt waarschijnlijk het meest gebruikt. Als je ‘Post photos or screenshots to Slack’ instelt wordt elke afbeelding die je maakt gelijk naar een Slack-kanaal naar keuze gestuurd.

Verander je profielfoto op Twitter
Verander jij constant je profielfoto op Twitter? Is het dan niet handiger om dit met één druk op de knop te doen? Als je ‘Update your Twitter profile pic’ instelt kun je in een paar seconden je Twitter-profiel voorzien van een nieuwe foto.

Upload foto’s naar een Facebook album
Zet jij graag je foto’s op Facebook en gebruik je daarvoor verschillende albums? Met het ‘Upload family photos to an album on Facebook’ recept upload je de geselecteerde foto’s moeiteloos naar een specifiek album.

Do Note

Met de Do Note-app kun je recepten maken met verschillende apps voor notities. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit Evernote of Google Drive, maar ook WordPress of zelfs je Nest thermostaat. IFTTT heeft ook deze app ontzettend uitgebreid gemaakt en uiteraard hebben we dus weer vijf mooie recepten geselecteerd.

Efficiënter bloggen
Heb je nieuws wat je gelijk met de wereld wilt delen? Dan kan het ‘Publish WordPress post immediately’ recept ontzettend handig zijn. Je kunt dit recept overigens ook aanpassen voor Blogger, Tumblr en veel anderen. En uiteraard schrijf je eerst de tekst die je wilt delen voordat je op de knop drukt.

Een wekelijkse e-mail met ideeën
Heb je vaak fantastische ideeën die je snel vergeet? Dan schrijf je deze waarschijnlijk kort uit in een notitie. Maar bekijk jij deze notities later nog? Als het antwoord nee is moet je het ‘Append ideas to a weekly digest email’ recept instellen. Je krijgt dan elke week je ideeën weer te zien en zo kun je ze blijven ontwikkelen.

Geld overmaken naar een vriend
Snel geld overmaken naar een vriend kan erg handig zijn. Hier heb je waarschijnlijk al een app voor, maar als je Square Cash gebruikt in combinatie met het ‘Send money to a friend using Square Cash’ recept dan heb je binnen een paar seconden geen schuld meer.

Verander de temperatuur in huis
Heb jij het slimme Nest thermostaat aan de muur hangen? Dan kun je het ‘Set the temperature’ recept razendsnel de temperatuur veranderen. Hiervoor hoef je niet eens je phone te ontgrendelen.

Maak een boodschappenlijst
Iedereen heeft z’n eigen manier om een boodschappenlijst samen te stellen. De één schrijft het graag op papier en de ander in één van de velen notitie-apps. Als je het ‘Create a Grocery List’ recept instelt kun je gelijk vanuit je berichtencentrum producten toevoegen. En uiteraard kun je de lijst voor meer dan alleen boodschappen gebruiken.

Download de apps

Alle vier de apps van IFTTT zijn dus ontzettend handig en nog gratis ook. Als je zelf wilt checken wat de mogelijkheden zijn download de apps dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze recepten voor de nieuwe apps van IFTTT zorgen voor een efficiënter leven
Sluiten