Lisanne Beijen
Lisanne Beijen E-bikes 21 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fiets op zonne-energie: Amerikaan bouwt slimme DIY-oplossing

De elektrische fiets heeft veel voordelen. Het is een efficiënt en energiezuinig vervoermiddel waarop je met gemak naar werk en naar huis rijdt. Wie wil besparen op elektriciteit kan de e-bike nog energiezuiniger maken, zo blijkt uit het voorbeeld van de Amerikaan Richard Drumm.

Hij bouwde eigenhandig een systeem waarmee hij zijn elektrische fiets kan opladen middels zonne-energie. Wie op zoek is naar een goedkopere en groenere manier om zijn e-bike op te laden, kan hier wellicht inspiratie opdoen.

Inventieve Amerikaan maakt zijn e-bike nóg zuiniger

Een elektrische fiets komt vrijwel altijd met een flink prijskaartje. Voor een nieuw (basis) exemplaar betaal je vrijwel altijd meer dan 1100 euro en ook de meeste gebruikte e-bikes dalen niet sterk in prijs. Dit zijn bedragen waar veel mensen van schrikken. Zo ook Richard Drumm, die uiteindelijk voor een RadMini elektrische fiets van het Amerikaanse Rad Power Bikes ging. Dit is een elektrische vouwfiets met dikke banden voor off-road avonturen. Dit klinkt al efficiënt, maar het kan dus nóg efficiënter.

Drumm woont op een plek waar de stroom regelmatig uitvalt. Daarom kocht hij een Goal Zero Yeti 1400 power station. Aan dit station koppelde hij een paar Renogy zonnepanelen die zijn koelkast en andere apparaten in geval van nood van stroom voorzien. Hij kwam er al snel achter dat hij ook zijn elektrische fiets kon opladen via dit systeem, wat het gebruik van de e-bike nog aantrekkelijker maakte. De website Electrek interviewde hem over dit toffe DIY-project. Benieuwd naar de beelden? Check het interview en de foto’s dan hier.

Rad Mini elektrische fiets
Rad Mini elektrische farbige (Afbeelding: Rad Powerbikes)

DIY elektrische fiets op zonne-energie

Heeft Richard je geïnspireerd? Of heb je juist nog wat extra inspiratie nodig? Dan staat het internet vol met andere toffe voorbeelden. Richard Drumm kan zijn elektrische fiets alleen thuis opladen met zonne-energie.

Wie de actieradius van zijn e-bike wil vergroten kan dit echter doen door de fiets zelf te voorzien van zonnepanelen. En dan bedoelen we niet die enorme platen die op je dak liggen, maar met slim geplaatste, eventueel flexibele, panelen. Wellicht dat een van deze exemplaren op AliExpress je DIY-project vooruit helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Elektrische fiets op zonne-energie: Amerikaan bouwt slimme DIY-oplossing
Sluiten