In Zanzibar wordt de malariamug bestreden met een DJI drone
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2FDJI-drone.jpg)
Drones worden al lang niet alleen meer gebruikt om toffe vakantievideo’s mee te maken. Dat laat ook het pilotproject zien dat is gestart in Zanzibar, een eiland aan de oostkust van Tanzania. Daar wordt de drone ingezet om malaria te bestrijden.
Om dit te doen wordt een speciaal ontworpen DJI Agras MG1-S drong gebruikt. Na jarenlang onderzoek doen is het daadwerkelijke testen van de techniek nu in gang gezet.
Drones besproeien rijstvelden in Zanzibar
Ieder jaar worden in Tanzania meer dan 10 miljoen mensen geïnfecteerd met malaria, met een dodelijke afloop voor 80.000 mensen. Op het eiland worden veel rijstvelden geteisterd door de malariamug. Daarom kwamen Entomoloog Bart Knols van de Radboud Universiteit, Richard Mukabana van de University of Nairobi en de sociaal ondernemer Guido Welter met het idee om drones in te zetten om de rijstvelden te besproeien.
Voor dit project werken de entomologen samen met de bekende dronefabrikant DJI. Samen ontwikkelden ze een MG1-S Agras-drone die rijstvelden moet besproeien met een niet-giftige en biologisch afbreekbare Aquatain AMF (een vloeistof op basis van siliconen). Het grootschalig sprayen van deze vloeistof moet dat tegengaan. Dit sprayen gebeurt tot nu toe handmatig, wat erg tijdsintensief en kostbaar is.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2FDJI-Agras-MG1-S-Spray-Drone-session.jpg)
Volgens Bart Knols, een medisch entomoloog en hoofdonderzoeker van het project, zijn de sprayende drones een relatief goedkope manier om muggen te stoppen met reproduceren. De vloeibare gel die de drones sproeien verspreiden zich over het water dat op de rijstvelden staat en doden zo de larven van de mug. De substantie is echter onschadelijk voor mensen en is biologisch afbreekbaar. Daardoor tast het de rijstvelden zelf niet aan.
Doel is duidelijk: Zanzibar in 2023 malaria-vrij
Het sprayen van de rijstvelden met drones is onderdeel van een nieuwe strategie in de bestrijding van malaria. De drone is efficiënt omdat deze een groot deel land in een korte tijd kan sprayen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2Funboxing-the-drone.jpg)
De overheid van Zanzibar heeft als doel gesteld om malaria in 2023 van de archipel te elimineren. Als de tests met de drones succesvol blijken dan kan deze techniek helpen om het doel van de Zanzibar Malaria Elimination Program te behalen.