Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud Culture 13 nov 2016

Zo veel beter dan Netflix & chill: deze documentaires moet je zien op het IDFA 2016

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) komt er weer aan. Wij namen alvast een kijkje in de agenda om te kijken welke documentaires je nou écht moet zien als je houdt van innovatie.

Een avondje ertussenuit

Bear 71 VR

Hoewel de documentaire zelf niet per se om innovatie draait, is de manier waarop-ie wordt vertoond dat zeker wel. Je kunt ‘m namelijk zien in VR. Dat is vet! Want in Bear 71 volg je allerlei dieren die een gps-chip hebben.

Wat volgt is een weergave van de band tussen mens en dier. Wie zegt dat wildernis en innovatie niet samengaan, heeft het mis. Je kunt ‘m checken op 22 november om 20.00 uur. Tickets bestel je hier.

Wifi Whisperer

Wij zijn helemaal gewend aan Wifi en Bluetooth. Twee diensten die we niet kunnen zien. Maar hoe zou de wereld eruitzien als Wifi konden zien en het konden horen? Dat zou onze realiteit in één klap veranderen. Wij vinden dit een must-watch. Tickets kun je hier bestellen.

The Modular Body

In The Modular Body is een fictieve documentaire, maar daardoor niet minder bizar. Je volgt Cornelis Vlasman, een bioloog die ervan overtuigd is dat huidig menselijk lichaam zijn beste tijd heeft gehad.

Dus verzint hij het modulaire lichaam: hij experimenteert met menselijke cellen, waardoor dit lichaam in elkaar te klikken is als Knex. Bizar, maar het kijken waard.

DocLab: Interactive Conference

Geen documentaire, maar zeker een bezoek waard. DocLab: Interactive Conference combineert kunst met science, technologie en documentaires. Toby Coffey (National Theatre), Saschka Unseld and Yelena Rachitsky (Oculus Story Studio) komen onder andere spreken en worden muzikaal door het Bernie Krause ondersteund.

Op 20 november is het van 10.00 tot 18.00 uur feest. De tickets zijn uitverkocht, maar je kunt uiteraard altijd Facebook in de gaten houden.

Deprogrammed

Als we het hebben over programmeren dan denken we vaak aan computers en websites. We vergeten daarbij dat wij als mens stiekem ook te programmeren zijn. Als je heel rationeel kijkt naar opvoeden zou je kunnen zeggen dat dat ook een vorm van programmeren is.

In Deprogrammed leggen drie mensen uit hoe het mogelijk was dat ze werden gebrainwasht tot skin head, jihadist en lid van de Unification Church. De maker van de documentaire neemt je mee in een benauwende virtuele omgeving waar je niet aan kunt ontsnappen. Eng.

Het IDFA is van 16 tot en met 27 november op verschillende locaties in Amsterdam. Wees er snel bij met tickets bestellen, want ze gaan hard! Thuis een goede documentaire kijken kan natuurlijk ook. Deze documentaires vermaken je en maken je ook een stuk slimmer. En op SpaceRip vind je alles wat met de ruimte te maken heeft. Kijk, daar kun je mee thuis komen en blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo veel beter dan Netflix & chill: deze documentaires moet je zien op het IDFA 2016
Sluiten