Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Rides 6 nov 2019

Dodelijke Uber-crash in 2018 veroorzaakt door misser in software zelfrijdende Uber

In 2018 veroorzaakte een zelfrijdende Uber Volvo XC90 in de VS een dodelijk ongeluk met een voetganger. Nu ongeveer anderhalf jaar later blijkt dat het ongeluk werd veroorzaakt door een misser in de software. Die was niet voldoende in staat om rekening te houden met voetgangers.

De Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) heeft een document vrijgegeven waarin staat dat de Uber-auto niet voldoende kon reageren op voetgangers die aan jaywalking doen. Dat is het oversteken op plekken waar geen oversteekplaats is.

Zelfrijdende auto ‘zag’ vrouw te laat

Uber’s zelfsturende auto’s waren betrokken bij 37 ongelukken in de 18 maanden voordat het dodelijke ongeluk plaatsvond. Naar aanleiding van het fatale ongeluk heeft de NTSB een onderzoek uitgevoerd. Tijdens dat onderzoek vond het een aantal problemen in de software van de zelfrijdende auto’s.

Uber zelfrijdende auto
(Bron: ANP /
Eva Hambach / AFP)

Het rapport uitgebracht door de NTSB bevalt veel details over de aanloop naar de crash en over Uber’s testbeleid. De auto werd niet bestuurd toen het ongeluk gebeurde, maar in de auto was wel een zogenaamde ‘safety driver’ aanwezig. Die hield overigens geen verwondingen over aan het ongeluk.

Uit het onderzoek blijkt dat de software in de Uber die de Amerikaanse vrouw aanreed de vrouw te laat opmerkte. De auto, die 70 kilometer per uur reed ten tijde van het ongeval, registreerde de vrouw slechts 1,2 seconden voor de impact. Daardoor kon de auto niet meer op tijd stoppen. Ongeveer 5,6 seconden voor het ongeluk registreerde de auto wel dat zich iets aan de kant van de weg bevond. De auto besloot dat dit ‘onbekende object’ zich niet in de rijbaan van de auto begaf.

Uber app
(Bron: ANP / Remko De Waal) (Bron: ANP / Remko De Waal)

Uber werkt aan veiligheidsmaatregelen

Voor het onderzoek gaf Uber NTSB volledige toegang tot het programma voor zelfrijdende auto’s. Het onderzoek is op dit moment nog gaande en het volledige rapport over het ongeluk van 18 maart 2018 wordt over twee weken gepubliceerd.

Uber heeft inmiddels al de hoognodige aanpassingen gedaan aan in het veiligheidsprogramma en de software van de auto’s. Daarnaast heeft het bedrijf de training van veiligheidschauffeurs aangescherpt en ‘rijden’ er twee personen in de auto’s in plaats van een.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dodelijke Uber-crash in 2018 veroorzaakt door misser in software zelfrijdende Uber
Sluiten