Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 3 dec 2018

‘Doodstuipen: Het is tijd om Bitcoin te begraven’

Cryptocurrencies als Bitcoin naderen hun einde, en het is tijd om afscheid te nemen van digitale munten. Althans, dat is de nogal extreme opvatting van Paul Donovan. Hij is chief economist bij UBS Global Wealth Management. Geen kleine naam dus.

‘Ik ben hier om Bitcoin te begraven’

De beste man is nooit een fan geweest van cryptocurrencies, om het maar zacht uit te drukken. Eerder deze week schreef hij: “Ik ben hier om Bitcoin te begraven, niet om de munt te prijzen.”

Ook over het doel van de projecten is hij duidelijk: “Deze dingen zouden nooit munteenheden worden. Ze gaan ook nooit betaalmiddelen worden, op wat voor punt in de toekomst dan ook,” aldus Donovan tijdens CNBC’s programma Fast Money. “They’re fatally flawed.”

Duidelijk taal dus. Het is ook niet alsof de econoom nu pas hiermee komt, nu de markt in de rode cijfers zit. Ook tijdens de explosieve stijgingen van een jaar terug bleef hij sceptisch. Hij waarschuwde toen al dat de groei “destructief” op de langere termijn zou zijn. Dat benadrukt hij ook nu:

“Vanaf het begin van de stijging van vorig jaar was het vrij duidelijk dat dit slecht zou eindigen, helaas, voor een aantal van de mensen die niet beschermd werden door wat voor regulatie dan ook, die opgezogen werden door de marktsituatie.”

Bitcoin is op het moment van schrijven rond de 4300 dollar waard. Sinds het hoogtepunt van januari heeft de totale cryptomarkt meer dan 700 miljard dollar in waarde in moeten leveren. Dat is nog niet de ergste klap in het bestaan van Bitcoin, zoals we je hier laten zien. De strijd is dus nog niet per se gestreden. De munt wist de afgelopen jaren keer op keer terug te komen, en de groei over de afgelopen twee jaar is nog steeds gigantisch.

Het verliezen van 80 procent aan waarde is niet gezond

Doodstuipen

Donovan is minder positief. Hij denkt dat Bitcoin nu last heeft van “doodstuipen”, omdat het verliezen van 80 procent aan waarde “niet gezond is.” De overheid is volgens Donovan “een van de grootste obstakels voor Bitcoin.”

Tot slot: “Het grootste probleem met dit soort dingen, de absolute fundamentele fout, is dat ze nooit een manier zullen worden om waarde op te slaan,” aldus de chief economist. “Elke econoom weet dat het opslaan van waarde draait om de balans van vraag en aanbod, en bij cryptocurrencies heb je geen controle over het aanbod als antwoord op de daling in vraag.”

De toekomst gaat uitwijzen of sceptici als Donovan gelijk hebben. John McAfee is ondertussen nog reuze optimistisch, en hier lees je waarom.

CNBC

Reageer op artikel:
‘Doodstuipen: Het is tijd om Bitcoin te begraven’
Sluiten