Het doodvonnis van de ‘oude’ USB draagt onaangename consequenties met zich mee

Gisteren werd de wereld opgeschrikt door het gerucht dat Apple alle oude usb-poorten op de MacBook Pro gaat vervangen voor usb-c-ingangen. Het gebeurt nog wel eens dat waar Apple gaat, de rest volgt. Wat betekent dat voor ons als consument?

Apple lijkt na de mini-jack ook klaar te zijn met de (helemaal niet zo) oude, vertrouwde usb-poort. Na de iPhone 7, zijn nu de MacBook Pro en Air aan de beurt. Hiermee gaat Apple de consument (en de fabrikant) dwingen om de usb-c-ingang te omarmen. Onze eerste reactie is alleen niet als positief te bestempelen en wel om de volgende redenen.

Muis en toetsenbord

We weten natuurlijk niet hoe het met jou zit, maar wij werken op onze laptop liever met een externe muis en extern toetsenbord. Deze werken allemaal dankzij de usb-poorten die in onze laptops zitten. Als we straks die oude usb-ingangen niet meer hebben, zullen er veel mensen moeten investeren in een nieuwe toetsenborden en muizen. Zonde!

Extra scherm

Velen maken gebruik van een extra beeldscherm als ze aan het werk zijn op hun computer. Deze beeldschermen worden verbonden door, je raadt het al, een USB-kabel. Je zult dus moeten investeren in een nieuwe kabel. Minder.

De usb-stick en externe harde schijf

Wij gebruiken usb-sticks nog steeds regelmatig. Is een bestand te groot of wil je geen gedoe met WeTransfer of Dropbox? Dan is een stickie een ideale oplossing. Aan die oude usb-sticks ga je weinig hebben met de nieuwe usb-c-ingang. En wat dacht je van de externe harde schijf? Die is óf draadloos, óf van een oude usb-ingang voorzien. Dat wordt een nieuwe kabel kopen!

Telefoon, camera, GoPro

Foto’s uploaden op je laptop is nooit een gezellig karwei. Maar ach, wat moet dat moet. Zet gewoon de kachel op 25 graden, schenk een ijskoud biertje voor jezelf in, haal wat herinneringen op en je waant je zo terug op vakantie. Jammer alleen dat het straks niet langer een kwestie is van je telefoon of camera in de oude usb-poort van je laptop pluggen.

Voor ons zijn dit de grootste obstakels, maar je kunt natuurlijk nog even doorgaan met de onpraktische gevolgen. Om het glas als halfvol te bekijken: er wordt wel met een irritatie afgerekend. Je weet wel, dat we de kabel er de helft van de tijd verkeerd insteken. Aangezien dat bij de usb-c-kabel niet uitmaakt, is dat een verademing. #eerstewereldproblemen

Voor ons wegen de kosten daarom (nog) niet op tegen de baten. Het vervangen van accessoires zoals je usb-stick en het aanschaffen van nieuwe kabels voor al je andere apparaten kost je klauwen met geld. Laat staan dat de kans aanwezig is dat er kabels voor bepaalde apparaten zijn (zoals je tekentablet) die niet in usb-c-versie zijn te verkrijgen.

Ja, de usb-c-ingang is een stuk sneller (qua overzetten van data en qua opladen van je apparaten), dus gaat je uiteindelijk tijd en moeite besparen. Maar als-ie je meer geld gaat kosten óf die producten nog niet met een usb-c-kabel zijn te gebruiken, dan heb je daar bar weinig aan.

Wij snappen dat Apple naar een nieuw usb-c-tijdperk wil gaan en zelfs op een draadloze tijd probeert af te stevenen. Toch krijgen wij er in eerste instantie meer kabels bij. Verandering is (bijna) nooit chill en leidt daardoor vaak tot ophef. Op dit moment zien we alleen te veel haken en ogen waardoor we op op onze strepen zijn gaan staan. Wat jij?

Reageer op artikel:
Het doodvonnis van de ‘oude’ USB draagt onaangename consequenties met zich mee
Sluiten