Daniel Koster
Daniel Koster 8 dec 2015

Doorgezaagde bunker 599 laat ons een blik werpen op onze geschiedenis

Het is de afgelopen decennia relatief vreedzaam geweest in Nederland. We zijn vrij geweest van oorlogen en dat soort vervelende voorgevallen. Toch herinnert ons landschap ons eraan dat dit niet altijd het geval is geweest. Een toffe manier om dit visueel te benadrukken is bunker 599. Een bunker die doormidden is gezaagd.

2 geheimen onthuld

Bunker 599 is door architectenbureau RAAAF en Atelier de Lyon onder handen genomen. De bunker was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een historische verdedigingslinie die van 1815 tot 1940 Muiden, Utrecht, Vreeswijk en Gorinchem verdedigde. Bunkers als deze zijn echter normaliter onderdeel van het Cultureel Erfgoed, maar deze bunker viel daarbuiten. En hierdoor werd juist deze bunker dé ideale manier om onze geschiedenis te laten zien en twee geheimen te onthullen.

Zo kun je ten eerste een blik werpen op hoe een dergelijke bunker er van binnen uit ziet. Daarnaast werd de verdedigingslinie behouden door het gebied onder water te laten lopen. De steiger en een dubbele rij palen geven de hoogte van het water aan als het landschap met opzet onder water wordt gezet. Zo kun je dus visualiseren hoe deze linie er vroeger uitzag toen-ie onder water werd gezet om ons land te verdedigen!

Vanaf de snelweg te zien

De bunker is nu gelukkig wel beschermd en tot Rijksmonument verklaard. Grappig eigenlijk dat een gebouw geen monument is tot op het moment dat het een soort van wordt verwoest. Wil jij de bunker zien? Je treft de bunker aan op de Diefdijk 5. Het gave hierbij is dat je ‘m ook vanaf de snelweg, de A2, kunt zien! Volgende keer dat je langsrijdt even goed opletten dus.

Reageer op artikel:
Doorgezaagde bunker 599 laat ons een blik werpen op onze geschiedenis
Sluiten