Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 2 dec 2013

Doorzichtig schoolbord: geweldig hulpmiddel voor educatieve films

Op de universiteit lees je veel boeken, maar tegenwoordig is het natuurlijk ook mogelijk om via internet filmpjes in de lesstof te verwerken. Professor Michael Peshkin van de Northwestern University bedacht dit gave schoolbord, dat een docent kan gebruiken om informatieve filmpjes voor zijn leerlingen op te nemen. Een filmpje waarin je de hele tijd de rug van een leraar ziet is geen gezicht, dus plaatst Peshkin een doorzichtig bord vóór de camera. Slim!

Het bord is op zich kristalhelder, maar er gaat wel licht doorheen. Pas als het oppervlak verstoord wordt (door fluorescerende inkt bijvoorbeeld), weerkaatsen de lichtgolven zodat je een helder resultaat krijgt. Door gebruik van een televisieswitch is het zelfs mogelijk om grafieken, filmpjes of afbeeldingen in beeld te plaatsen.

 
Op deze website laat Peshkin stap voor stap zien hoe hij het schoolbord gebouwd heeft. Interessant om te zien, maar weet waar je aan begint als je er besluit zelf eentje te bouwen: het is niet eenvoudig!

 
Een klein nadeel is wel dat het bord alleen goed werkt als het gefilmd wordt: het beeld moet gespiegeld worden, óf de docent moet héél goed in spiegelbeeld kunnen schrijven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doorzichtig schoolbord: geweldig hulpmiddel voor educatieve films
Sluiten