Jelle van Es
Jelle van Es Tech 22 jun 2018

Doven en slechthorenden kunnen met Speaksee groepsgesprekken voeren

Het is geen makkie om voor doven en slechthorende te communiceren met anderen. Uit eigen ervaring zie ik het aan mijn buurman, die zeer slecht hoort, maar wanneer hij je aankijkt tot zo’n 90 procent snapt wat je zegt. Dat kost hem veel energie om zich te communiceren en wanneer er meerdere mensen in een groep kletsen, dan is het voor hem onmogelijk om alles te volgen. Gelukkig wordt er nu gewerkt aan de Speaksee, die dit probleem min of meer oplost.

Doven en slechthorenden doen via Speaksee mee aan gesprekken

Speaksee is een project van Nederlandse bodem, waar nu via Indiegogo een crowdfunding campagne voor is gestart. Een Speaksee-set bestaat uit drie of zes microfoons. Deze kunnen opgedaan worden door de verschillende sprekers. Vervolgens wordt de audio die zij naar buiten brengen omgezet in tekstberichten die door de dove of slechthorende persoon in een app gelezen kan worden.

Het grote voordeel van deze techniek is dat je de andere sprekers in de groep nauwelijks lastig valt. Het enige dat je van hen hoeft te vragen is om de microfoon op te spelden en vervolgens kunnen zij gewoon hun ding doen. Ook hoeft de dove of slechthorende geen speciale apparatuur mee te slepen. Een gewone smartphone volstaat al. En omdat de audio-sporen individueel via de microfonen worden opgenomen, zal er ook geen sprake zijn van achtergrondgeluiden die de boel verstoort.

Speaksee

De Speaksee is ontstaan doordat de ouders van de Speaksee-bedenker Jari Hazelebach doof of slechthorend zijn. Het was voor hen zodoende lastig om gesprekken te volgen en daardoor waren zij beperkt in hun dagelijkse gang van zaken. Met deze uitvinding hoopt hij met zijn team dat bij andere doven en slechthorende te voorkomen. Een set met drie microfonen zal iets van 330 euro gaan kosten en moet in februari van volgend jaar uitgeleverd worden.

Speaksee

Wil je meer creatieve crowdfunding-projecten? Kijk dan hier voor een overzicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doven en slechthorenden kunnen met Speaksee groepsgesprekken voeren
Sluiten