Barry Kraakman
Barry Kraakman Home 10 jun 2015

Draadloos opladen via Wifi-router één software-update van ons verwijderd

Het draadloos opladen van je smartphone terwijl-ie in je broekzak zit. Het klinkt ontzettend futuristisch, maar deze toekomst is véél dichterbij dan je zou denken.

Power over Wifi

Een team van de Universiteit van Washington heeft een systeem, genaamd ‘Power over Wifi’, ontwikkeld dat accu’s via Wifi-routers draadloos kan opladen. De draadloze ontvanger van dit systeem kan op een afstand van maximaal 8,5 meter signalen ontvangen; dit betekent dat je smartphone opgeladen kan worden terwijl-ie gewoon in je broekzak zit! De enige twee benodigdheden zijn een router én de sensor die deze radiofrequentie omzet tot gelijkstroom. Aangezien het met bestaande routers werkt, staat er slechts één software-update tussen nu en deze sci-fi achtige manier van opladen.

Opladen én Wifi

Het team heeft een manier ontwikkeld waarbij het opladen niet ten kosten gaat van de snelheid van het draadloze netwerk. Er wordt gebruik gemaakt van de drie verschillende kanalen die elkaar niet overlappen. Hierdoor kan een constante stroom ten aller tijden opladen, terwijl een ander kanaal de omgeving voorziet van draadloos internet.

Hoewel het team dit onderzoek nog maar als eerste concept ziet, heeft het wel al zes werkende systemen in gebruik. Samen met een startup werken ze nu aan een compleet product. Het zal echter nog wel even duren voordat bedrijven als Apple en Samsung de benodigde sensoren in hun smartphones plaatsen. Bovendien vraagt een smartphone nogal veel stroom om op te laden. Het zullen eerst dus vooral kleinere accu’s zijn die we via Wifi op kunnen laden. Maar wie weet wat de toekomst ons brengt.

Reageer op artikel:
Draadloos opladen via Wifi-router één software-update van ons verwijderd
Sluiten