Noah Korevaar
Noah Korevaar Gadgets 14 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Jaybird Run en Freedom 2 onthuld: sportieve draadloze oordopjes

Jaybird heeft twee sportieve draadloze oordopjes onthuld, de Jaybird Run en de Jaybird Freedom 2. Kan het merk een markt veroveren die Apple met zijn AirPods niet aan weet te spreken?

Jaybird Run: sportieve draadloze oordopjes

Jaybird heeft zijn eerste twee paar draadloze oordopjes onthuld, de Jaybird Run en de Jaybird Freedom 2. Daarmee betreedt het techbedrijf een markt die steeds groter wordt. Waar Bragi ooit begon met de ambitieuze doch geflopte Bragi Dash, heeft Apple met de AirPods een succesnummer te pakken. Toch zul je niet snel gaan hardlopen met Apple’s oordopjes. Kan Jaybird die niche wel veroveren?

Laten we beginnen met de Jaybird Run, een paar draadloze oordopjes die je in oktober voor 199 euro kunt scoren. Dat is een flink prijskaartje. Terecht? Ja en nee. Voor een volledige conclusie moeten we de reviews afwachten, maar op papier zijn het niet bijzonder indrukwekkende oordopjes.

Jaybird Run Jaybird Freedom 2 draadloze oordopjes
Jaybird Run Jaybird Freedom 2 draadloze oordopjes

De Jaybird Run hebben een accuduur van vier uur. De case kan ze vervolgens nog twee keer opladen, voor je weer een stopcontact moet zoeken. Jaybird gebruikt overigens voor elke verbinding Bluetooth, waar andere merken NFC gebruiken voor de verbinding tussen de twee oordopjes om stabiliteit van audiokwaliteit te verzekeren. Apple gaat ook helemaal voor Bluetooth, maar doet dat met zijn eigen speciale chip.

De oordopjes moeten het vooral hebben van het feit dat ze tegen een flinke druppel zweet kunnen. Wel zo praktisch tijdens het sporten. Ook kun je met de officiële app van Jaybird zelf aanpassen wat voor geluid de dopjes produceren. Bovendien zit er op elk oordopje een knop. Met rechts kun je muziek pauzeren of juist afspelen, en met links kun je met een druk op de knop Google Assistant of Siri inschakelen.

Jaybird Freedom 2: goedkopere optie

Dan heb je nog de Jaybird Freedom 2, de opvolgers van de Jaybird Freedom van vorig jaar. Deze draadloze oordopjes hebben technisch gezien nog steeds een draadje dat achter je hoofd langs loopt. De verbinding met je smartphone is echter wel draadloos, middels Bluetooth. De nieuwe oordopjes zijn waterdicht en hebben grotere drivers dan de Run, wat beter geluid oplevert. Ook een mooie bonus: de accuduur is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld.

Jaybird Run Jaybird Freedom 2 draadloze oordopjes

De oordopjes van Jaybird bieden bovendien een hoop comfort als het om het dragen ervan gaat. Je kunt de vleugeltjes en dopjes vervangen, en er is een slim systeem waarmee je de bevestiging rondom je hoofd snel aan kunt passen. Toch zit alles stevig, zodat je niet paranoid aan het sporten bent. De Jaybird Freedom 2 gaat 129 euro kosten.

Overall lijken het interessante oordopjes te gaan worden. We plaatsen onze vraagtekens bij de technische capaciteiten van Jaybird’s duurdere optie, maar het lijkt erop dat het sportieve merk een markt gaat bestormen die de AirPods mislopen: sporters. Op naar oktober! Check ondertussen onze review van de Apple AirPods.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jaybird Run en Freedom 2 onthuld: sportieve draadloze oordopjes
Sluiten