Waarom je die vreemde draaien maakt bij het discuswerpen en kogelstoten

Wij weten niet hoe het met jullie zit, maar wij vragen ons al tijden af wat toch de precieze reden is voor dat draaien tijdens het discuswerpen en kogelstoten. Gelukkig hebben we het antwoord gevonden!

Oud maar goud

Discuswerpen is een sport die 2700 jaar geleden door de Grieken op de klassieke Olympische Spelen werd gespeeld. De Grieken gooiden met een discus van brons, lood, steen of ijzer die tussen de 1,35- en 4,76 kilo woog. Op beelden uit die tijd, bijvoorbeeld de Discobolus van Myron van Eleutherae uit 450 voor Christus, is te zien dat er toen ook al een draaiende beweging werd gemaakt om de discus te werpen. Een eeuwenoude techniek dus!

Drie voor de prijs van één

Kogelstoten is een minder oude sport dan het discuswerpen. De eerste keer dat kogelstoten op het Olympische programma stond was in 1896. Anders dan bij het discuswerpen is er niet één techniek om te stoten. De atleet kan namelijk kiezen uit drie technieken. De standstoot, het aanglijden en de draai. De draai-en aanglijdtechniek worden het meest door de atleten gebruikt. Het draaien wordt bij kogelstoten pas sinds 1976 toegepast en is eigenlijk de Benjamin onder de technieken.

Draaien, draaien, gooien

De draai die de kogelstoter of discuswerper maakt heeft eigenlijk maar één simpel doel: snelheid geven. Een echt goede worp wordt opgebouwd. De werper begint zijn draai langzaam en bouwt daarna de snelheid op. Op deze manier krijgt de worp meer kracht. Bij het kogelstoten zouden vooral de kleinere en zwaardere atleten meer baat hebben bij deze techniek. Dit omdat zo meer kracht kan worden gegenereerd. Bij beide sporten draait het niet alleen om de draai. Het gaat ook over de timing van de draai en het loslaten van de kogel of discus. Als een discus bijvoorbeeld slordig wordt gegooid, dan begint de discus te fladderen in de lucht. Dat ziet er misschien geinig uit, maar naar een record kun je fluiten. De discus moet als het ware worden opgetild door de lucht. Een rechte worp komt dus veel verder.

Tip van de dag

Mocht je nu enthousiast worden en wil je deze sporten ook eens proberen, onthoud dan dat je deze sporten het best kan spelen als het buiten koud is. Dan staan de moleculen in de lucht namelijk dichter bij elkaar. Daardoor glijdt de discus/kogel gemakkelijker door de lucht en gooi je verder. Weet je dat ook meteen!

Reageer op artikel:
Waarom je die vreemde draaien maakt bij het discuswerpen en kogelstoten
Sluiten