Drie fouten die investeerders maken met Bitcoin en andere crypto’s

Hoewel Bitcoin en de andere cryptocurrencies eind vorig jaar nooit hun eerdere glorietijden hebben heroverd, zijn nog steeds behoorlijk wat investeerders bezig met de digitale coins. En hoewel ze zelf niks aan de waarde van de coins kunnen doen, kunnen ze in afwachting van nieuwe hoogtes wel ervoor zorgen dat ze hun cryptocoins goed beheren. Helaas gaat dat echter nogal eens mis en zijn dit de drie fouten die veel mensen maken met Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Exchanges zijn geen banken

Als je je geld op een bankrekening zet, ben je er redelijk zeker van dat het daar veilig staat. Er zijn allerlei veiligheidsmaatregelen in plaats om ervoor te zorgen dat je je geld niet kwijt raakt of in ieder geval terugkrijgt. Een exchange is echter een heel ander verhaal en helaas behandelen veel mensen exchanges alsof het banken zijn. Ze laten bijvoorbeeld hun coins op een exchange hangen in de veronderstelling dat het daar wel veilig is. Dat is helaas niet altijd het geval en als de exchange wordt gehackt is de kans groot dat je je coins gewoon kwijt bent. Denk maar eens terug aan de exchange Mt. Gox, die in 2014 werd gehackt en hackers er met 450 miljoen dollar aan coins vandoor gingen. Tegenwoordig zijn er uiteraard betere veiligheidsmaatregelen, maar het beste is doorgaans toch nog steeds om je coins op een hardware wallet te bewaren.

Bitcoin coins

Wallet kwijtraken

Gelukkig zijn er genoeg mensen die hun coins inderdaad bewaren in een fysieke wallet, zodat irritante hackers er niet bij kunnen. Helaas komt hier de volgende fout die vaak wordt gemaakt: de wallet raakt beschadigd of wordt zelfs kwijtgeraakt. Als je de stap hebt gezet om je cryptocurrencies in een fysieke hardware wallet te bewaren, moet je er ook voor zorgen dat je voorzichtig met de wallet omgaat. Al helemaal als het om een papieren wallet gaat. Zoals je weet is papier behoorlijk kwetsbaar en als het nat wordt en de inkt verloopt, kun je een redelijk groot probleem hebben.

wallet cryptocurrencies

Cryptocoins en de belasting

Omdat cryptocurrencies niet door de overheid worden beheerd, denken veel investeerders dat de coins daarom verder ook niks te maken hebben met de belastingdienst. Helaas is dat niet waar en worden cryptocurrencies gezien als een bepaalde vorm van vermogen, die je ook moet opgeven bij je belastingaangifte. Dat gebeurt doorgaans in box 3 en de waarde die je opgeeft is de waarde die je coins hadden op 1 januari van het desbetreffende jaar. In sommige gevallen komen je coins in box 1 als je bijvoorbeeld handelt in cryptocurrencies. Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst.

Hoewel de waarde van cryptocurrencies op het moment niet zo denderend is, blijven veel mensen in de coins geloven en komen er om de zoveel tijd ook steeds weer nieuwe gadgets op de markt. Zo maakt Coinmine One het bijvoorbeeld makkelijk om cryptocurrencies als Ethereum te minen.

CCN

Reageer op artikel:
Drie fouten die investeerders maken met Bitcoin en andere crypto’s
Sluiten