Ilona Braam
Ilona Braam Smartphones 13 apr 2019

Drie smartphone features waarvan we niet hadden gedacht dat ze zouden verdwijnen

Om de zoveel tijd komen smartphonemakers weer met nieuwe innovatieve ontwikkelingen en krijgen we features, die tien jaar geleden ondenkbaar leken. Denk bijvoorbeeld maar aan een smartphone met vier camera’s of een display dat meteen ook als speaker fungeert. Het is logisch dat smartphones door de jaren heen steeds weer veranderen, maar van sommige features hadden de meeste mensen toch niet gedacht dat die ooit zouden verdwijnen.

Headphone jack

Eén van die features is de goede oude headphone jack. Toen Apple de 3,5mm poort verwijderde met de introductie van de iPhone 7 was de wereld zo’n beetje in rep en roer. Andere smartphonemakers lieten duidelijk blijken dat ze het iets ondenkbaars vonden, maar al gauw begonnen toch steeds meer bedrijven te volgen. Inmiddels hebben onder andere Google, OnePlus en HTC een einde gemaakt aan de poort en zelfs Samsung heeft onlangs ongemerkt ook het einde van de headphone jack ingeluid. Want waar de Samsung Galaxy S10 nog wel met de aansluiting komt, heeft de opvouwbare Galaxy Fold die niet. En als we smartphonemakers moeten geloven zijn de opvouwbare toestellen de toekomst.

Samsung headphone jack

De officiële reden dat de poort op veel smartphones niet meer bestaat zou zijn zodat de toestellen smaller kunnen worden en beter bestand zouden zijn tegen water. Toch is het wel toevallig dat veel smartphonemakers tegenwoordig ook wel erg hun best doen om hun draadloze oordopjes aan de man te brengen.

Fysieke homeknop

Iets anders waarvan we niet zo gauw hadden gedacht dat het zou verdwijnen is de fysieke homeknop. De knop was altijd trouw te vinden aan de onderkant van je toestel om ervoor te zorgen dat je weer terug kon naar je home scherm. Toen smartphonemakers echter begonnen te experimenteren met hogere screen-to-body ratio’s, bleek er geen plek meer te zijn voor de fysieke homeknop. Zoals we weten is de knop tegenwoordig nog steeds te vinden onderaan je smartphone, maar nu als digitale versie op je display.

iPhone fysieke home knop

Verwijderbare batterij

Dan hebben als laatste op het lijstje de verwijderbare batterij. Ergens in een ver verleden was het heel normaal dat je de batterij van je smartphone eruit kon halen. Dat was onder andere handig als hij kapot was en je kon ook makkelijk een nieuwe kopen in plaats van je smartphone te laten reparen of voor een heel nieuw toestel te gaan. Ook kon je gewoon met een tweede batterij rondlopen om vervolgens even een switch te doen als de batterij in de smartphone leeg was.

smartphone batterij

Tegenwoordig vind je verwijderbare batterijen eigenlijk alleen nog maar bij budget toestellen en ook daar lijken ze aan het uitsterven te zijn. Smartphones met een “vaste” batterij zouden echter ook weer beter bestand zijn tegen water. Verder zou het nieuwe design smartphonemakers meer mogelijkheden geven qua batterij vormen, waardoor er bijvoorbeeld meer ruimte overblijft voor andere componenten.

Soms missen nieuwe smartphones ook features, waar we tegenwoordig toch wel gewend aan zijn geraakt. Zo ontbreken er bij de nieuwe Huawei P30 twee belangrijke features en dit is waarom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dignited

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Drie smartphone features waarvan we niet hadden gedacht dat ze zouden verdwijnen
Sluiten