Zo zorg je ervoor dat je overal zuiver drinkwater tot je beschikking hebt

Een echte avonturier gaat natuurlijk niet braaf met zijn tentje op een camping staan. Wildkamperen is het echte werk. Heerlijk eropuit met de auto en trekken door de wildernis. Dan kom je pas op de mooiste plekken. Iets wat ons lichaam tijdens zo’n trip in groten getale nodig heeft is (zuiver) drinkwater. En omdat je nooit genoeg water mee kunt nemen vertellen wij welke gear je nodig hebt om overal zuiver drinkwater tot je beschikking te hebben.

MINI Adventures: altijd en overal zuiver drinkwater

In sommige gebieden is het water van nature al zo zuiver dat je zonder probleem je waterfles kunt vullen. Het water uit de bergen in Lapland is bijvoorbeeld schoner dan het water dat wij uit de Nederlandse kraan drinken. Dit is echter niet overal het geval. In de serie MINI Adventures laat marinier Dennis van Dokkum zien hoe je water uit een natuurlijke bron zuivert.

Zuiverende waterfles of waterfilter

Wanneer je een pack list voor je roadtrip maakt, zorg er dan voor dat de waterfilter er met grote letters op staat. Het met holle vezels gebouwde filter van bijvoorbeeld Sawyer (rond de 30 euro) verwijdert 99,99 procent van alle bacteriën. Denk hierbij aan zand- en kleideeltjes, planten(resten), algen, protozoa, salmonella en de ziekteverwekker Giardia, maar ook bacteriën die voor een infectieziekte als Cholera zorgen. Zorg er wel voor dat je een waterfles altijd met zo helder mogelijk water vult.

Ter info: de filter zorgt ervoor dat het water door druk- zuigkracht door een 0,1 micron membraan wordt geleid en zo de onzuiverheden eruit filtert.

Kook je water

Een gevestigde wildkampeerder heeft natuurlijk een pannetje en gasbrander bij de hand. Een handige manier om water te zuiveren is dan ook door het simpelweg te koken. Kook je water ongeveer twee minuten en het grootste gedeelte van alle bacteriën zijn gedood. Het enige nadeel is dan wel dat je het nog moet laten afkoelen voordat je het water kunt drinken. Geen gasbrander bij de hand? Maak dan zelf je vuur.

drinkwater

Hoe zit het met zout zeewater?

Zout zeewater is een geval apart, dit is namelijk moeilijk te zuiveren. Je kunt zout zeewater niet in een pannetje bacterievrij koken of met een zuiverende waterfles filteren. Op kleine schaal kun je wel water uit een pan laten verdampen. Dit doe je als volgt:

Zet een beker in de pan en zorg ervoor dat de rand boven het water uitsteekt. Vervolgens plaats je een stuk plastic over de beker en pan en leg hier een steentje op. Uiteindelijk condenseert het water uit de pan op het plastic en druppelt zo de beker in.

Ga goed voorbereid op pad

Van slechte bacteriën wordt ons lichaam niet blij. Zorg dus voor een goede voorbereiding en ga altijd met de juiste gear op pad. Check dan ook onze avonturiers van Outdoor Manners. Zij inspireren en informeren je dagelijks met de juiste voorbereiding voor een perfect outdoor leven.

In samenwerking met MINI