Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 21 okt 2021

De droom van Trump: eigen socialmediaplatform Truth Social een feit

Donald Trump maakte woensdag bekend terug te keren op social media met de lancering van zijn eigen platform genaamd Truth Social. Met dat platform wil de voormalig president van de Verenigde Staten “opstaan tegen de tirannie van Big Tech”. De beperkte lancering vindt in november plaatst; de brede uitrol wordt in het eerste kwartaal van 2022 verwacht.

Het sociale netwerk is onderdeel van de Trump Media and Technology Group (TMTG). “Ik zette Truth Social en TMTG om op te staan tegen de tirannie van Big Tech”, aldus Trump in het persbericht. “We leven in een wereld waarin de Taliban een Twitter-account heeft, terwijl je favoriete Amerikaanse president het zwijgen opgelegd wordt.”

Donald Trump terug op social media

Binnenkort geeft Donald Trump meer informatie over het platform. Het is geen geheim dat Trump zijn Twitter-account destijds gebruikte voor direct contact met zijn achterban. Daarmee omzeilde hij de media. Twitter moest daar niets van hebben. Op 8 januari verbande het bedrijf Trump dan ook van zijn platform.

Donald Trump USA Twitter
Donald Trump (Afbeelding: Nicholas Kamm / AFP)

Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen: dat is namelijk twee dagen nadat het Capitool in de VS bestormd werd. Trump werd daar (samen met platformen als Facebook) verantwoordelijk voor gehouden. De ban werd door Twitter uitgedeeld om eventuele, verdere escalatie te voorkomen, nadat er mensen waren overleden.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat Donald Trump een eigen platform lanceert. In maart liet Jason Miller, adviseur van de ex-president, weten dat Trump met een eigen platform komt. In mei gebeurde dat ook, toen die een blog lanceerde. Maar na een maand werd de stekker al uit dit nieuwe project getrokken.

Donald Trump mag nog altijd niet op Twitter en Facebook komen. De oude man sleepte daarom die platformen voor de rechter, met als redenen ‘censuur’ en schending van de First Amendment. En dat terwijl die First Amendment betrekking heeft op de overheid en niet op private bedrijven…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNET

Reageer op artikel:
De droom van Trump: eigen socialmediaplatform Truth Social een feit
Sluiten