DSLR of mirrorless? Welke camera past bij jou?

De spiegelreflexcamera geldt als hét professionele gereedschap van de fotograaf. Toestellen zonder spiegel worden wél steeds beter. De positie van de DSLR is dus niet meer zo ongenaakbaar als hij ooit was. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende systemen voor je op een rij. Beslis je lekker zelf wat voor toestel het beste bij jou past.

DSLR of niet?

In de behuizing van een DSLR zitten een spiegeltje en prisma knus bij elkaar. Het licht, dat via het objectief binnenkomt, wordt door het prisma naar de zoeker gestuurd. Als je afdrukt, klapt de spiegel om en schijnt het licht op de sensor van de camera. Belangrijk is dat de zoeker en de sensor dus praktisch hetzelfde beeld opvangen.

Omdat de onderdelen van een DSLR bewegen, is de behuizing over het algemeen groter (én ergonomischer!) dan die van een camera zonder spiegel. Daarnaast produceert de spiegelreflex een karakteristieke klik na het afdrukken.

Zoeken met die zoeker

Een mirrorless camera werkt iets simpeler. Het licht valt via het objectief rechtstreeks op de sensor. Vervolgens wordt een digitaal beeld naar het schermpje achterop gestuurd (en eventueel naar een digitale zoeker).

Dit is een nadeel voor spiegelloze camera’s, vooral in situaties met weinig licht. Een DSLR showt je het échte beeld, maar een mirrorless toont het beeld via de sensor. In zo’n geval kan het lcd-schermpje je behoorlijk in de steek laten. De spiegelloze camera heeft meer tijd nodig om een bruikbaar beeld te vormen. Hierdoor kan het beeld schokken, of er anders uitzien dan de daadwerkelijke situatie.

Onder goede omstandigheden maakt het weinig verschil, maar als het lastig wordt is een DSLR betrouwbaarder. Tegelijkertijd zie je op het lcd-scherm van je mirrorless wél wat andere instellingen met het beeld doen. Of dat opweegt tegen het échte beeld van de DSLR? Dát hangt van je eigen voorkeur af.

Spiegelreflex is niet altijd superieur

Als je filmt met je fotocamera geldt doorgaans het tegenovergestelde! Hier is de DSLR in het nadeel, omdat de spiegel omhooggeklapt wordt tijdens het capturen. Hierdoor stelt hij langzamer scherp dan een mirrorless concurrent. DSLR’s hebben wel het voordeel dat ze elk denkbaar type lens hebben.

Sowieso kan een spiegelloze camera meestal sneller foto’s nemen dan een DSLR. Het klappen van de spiegel kost nu eenmaal een beetje tijd. Als je de mechanische sluiter van een mirrorless camera uitschakelt, en de digitale sluiter gebruikt, dan kun je best twintig foto’s per seconde schieten, met een bescheiden model. Een absolute top-DSLR haalt maximaal twaalf foto’s per seconde.

Wat vind jíj belangrijk?

Je zou verwachten dat een spiegelreflexcamera korter doet met een accu, maar dit is niet waar. Het lcd-scherm van een mirrorless model verbruikt stiekem meer dan je denkt! Een DSLR schiet makkelijk 600 foto’s op één charge; een spiegelloze camera soms wel de helft minder. Een spiegelreflexcamera líjkt duur, maar ook dat is een beetje misleidend. Een instapmodel is bijna per definitie al een goede camera, en bij goedkopere mirrorless-modellen is dit niet altijd het geval.

Hopelijk heb je de voor- en nadelen nu een beetje op een rijtje. Welke camera het beste bij jou past, hangt af van hoe je ‘m wilt gebruiken en je eigen voorkeur.

Heb je al een camera, maar wil je je fotogame verbeteren? Check deze cheatsheet met handige tips! Word geen fauxtographer!

Reageer op artikel:
DSLR of mirrorless? Welke camera past bij jou?
Sluiten