The Empire is here: Dubai politie aan de slag met “Star Wars speeders”

De Star Wars films beginnen doorgaans met de woorden “A long time ago in a galaxy far away”, maar het lijkt erop dat de politie binnenkort in een land niet al te ver weg te maken gaat krijgen met Star Wars-achtige taferelen. In Dubai zullen ze namelijk in 2020 gaan rondvliegen op een zogenaamde hoverbike, die wel erg veel weg heeft van de speeders uit de George Lucas films.

Combinatie tussen motorfiets en drone

In 2017 sloot de politie in Dubai een deal met het bedrijf Hoversurf voor de levering van de zogenaamde S3 2019 Hoverbike. Het lijkt een beetje op de combinatie tussen een motorfiets en een drone en stelt de rijder in staat om al zwevend overal heen te zoeven. Brigadier Khalid Nasser Alrazooqi, algemeen directeur van de AI afdeling van de Dubaise politie, laat weten dat het voertuig bedoeld is als eerstehulpverlener unit voor moeilijk bereikbare gebieden. De bedoeling is dat de hoverbikes in 2020 worden ingezet.

Hoverbike S3 2019

Ideale bestuurder is motorrijder met drone-ervaring

Je kunt je voorstellen dat niet iedereen zomaar op een hoverbike kan stappen om er even mee weg te vliegen. Daarvoor is eerst training nodig en op het moment worden er al twee teams van politieagenten getraind om de Hoversurf bike te kunnen besturen. Hoversurf CEO Joseph Segura-Conn legt uit dat de ideale rijder al een motorfiets weet te besturen en daarnaast ook nog ervaring heeft met drones.

Hoverbike S3 2019

Hoverbike ook voor consumenten

De Hoversurf CEO laat verder ook weten dat de politie in Dubai het exclusieve recht heeft om zoveel units te bestellen als ze maar willen. Of ze nou 30 of 40 units willen, Hoversurf zal ervoor zorgen dat het gebeurt. Als je nou toevallig geen deel uitmaakt van de politie in Dubai maar je toch ook graag in Star Wars wilt wanen, kun je als particulier ook een hoverbike kopen. Daar moet je dan wel zo’n 133.360 euro voor neertellen en kopers worden ook eerst gescreend om te kijken of ze de “speeder” wel aankunnen. In de VS heb je er in ieder geval geen vliegbrevet voor nodig.

Beperkte actieradius

Op het moment is Hoversurf nog bezig met het verbeteren van de vliegende bikes. Je zou nu zo’n 25 minuten op het ding kunnen vliegen, terwijl de hoverbike zonder rijder het 40 minuten vol zou houden. Uiteraard is daar ruimte voor verbetering en vooral als je je zo’n Star Wars achtervolgingsscène voor de geest haalt. Het zal er wel ook wat minder snel aan toe gaan dan in Star Wars, aangezien de units maximaal “maar” zo’n 100 km per uur vooruit kunnen sjezen.

Met de introductie van de hoverbikes laat Dubai weer zien erg vooruitstrevend te zijn. Vorig jaar werd daar ook al de eerste politierobot aan het werk gezet.

CNN

Reageer op artikel:
The Empire is here: Dubai politie aan de slag met “Star Wars speeders”
Sluiten