Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 27 januari 2018

Vins Motors brengt de tweetaktmotor weer helemaal terug, in een modern jasje

Als je denkt aan een 250cc tweetaktmotor, krijg je uiteraard een gevoel van nostalgie en doemen er vergeelde beelden op van oude streetbikes. Vincenzo Mattia van het Italiaanse Vins Motors vond het jammer dat er bijna geen tweetaktmotoren meer gemaakt worden en besloot de motor terug te brengen, maar dan wel met een moderne boost. Het resultaat is de gevaarlijk uitziende Duecinquanta.

Heftige kleur met even intense vormen

De Duecinquanta is geen onopvallende motorfiets, maar trekt meteen de aandacht met zijn knalgele carrosserie, die nog heftiger over komt door het gebruik van verschillende grijstinten. Ook het puntige design van de tweetaktmotor voegt toe aan de intensiteit die je voelt bij het zien van de Duecinquanta. Ergens lijkt de motor op een kruising tussen Pikachu en een Ferrari. De Ferrari invloed is niet moeilijk te verklaren. Het team dat de motorfiets heeft gemaakt bestaat namelijk uit vijf ex-Ferrari engineers en designers.

Vins Motors Duecinquanta tweetaktmotor

Lichtste sportmotor ooit

De bedoeling was om de motor zo licht mogelijk te maken en te komen met de allerlichtste sportmotor op de markt. Tweetaktmotoren worden ook vaak gebruikt, wanneer een apparaat licht moet zijn en het gewicht belangrijker is dan het feit dat de motoren redelijk veel brandstof verbruiken. Om de Duecinquanta zo licht mogelijk te maken zijn de carroserie en vorken gemaakt van koolstofvezel. Ook is er gekeken naar wat echt nodig was en zijn er zo weinig mogelijk onderdelen gebruikt. Sommige componenten zouden dan ook multifunctioneel zijn. Door al deze dingen is het gelukt om de motorfiets lekker licht te houden en hij weegt maar een scharminkelige 95 kg.

Vins Motors Duecinquanta tweetaktmotor

Vernieuwde tweetaktmotor

Vins Motors heeft de Duecinquanta ontworpen voor Grand Prix circuits en bergwegen, waar plezier en controle over de motor belangrijker zijn dan alleen pure kracht. De tweetaktmotor is vernieuwd en is een 249cc tweecilinder motor, welke start met een elektronische brandstofinjectie. De motormaker noemt dit een kleine technologie en innovatie mix om de lichtste straat sportbike te kunnen fabriceren.

Vins Motors Duecinquanta tweetaktmotor

Ook performance versie Duecinquanta

Als je ook op de Duecinquanta wilt gaan rijden moet je daar ruim 38.000 voor neertellen. Voor de racers komt het motorbedrijf echter ook met een competitie versie: de Duecinquanta Competizione. Deze komt met een 288cc tweetaktmotor, welke goed is voor 80pk en een topsnelheid van 240 km per uur. De performance versie heeft ook een agressievere look en in het design is meer rekening gehouden met aerodynamica. Zo zijn de luchtinlaten aan de voorkant wijder om de radiator van meer luchtventilatie te voorzien. Hij is wel een stukje duurder dan de sport versie, maar voor 48.000 euro is hij van jou. Op het moment zouden er echter alleen nog maar prototypes zijn.

Een ander voertuig dat ook ontzettend licht is gemaakt, is de Fern Chuck Touring Bike. Hijs is met de hand gemaakt en weegt maar 10,5 kg.

 

Hiconsumption

Reageer op artikel:
Vins Motors brengt de tweetaktmotor weer helemaal terug, in een modern jasje
Sluiten