Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 19 nov 2014
Leestijd: 1 minuut

Duits bedrijf verandert water en uitlaatgassen in… benzine!

Als je een rondje in je auto rijdt, wordt er in de motor van je voertuig benzine tot ontploffing gebracht, waarmee energie wordt opgewekt. Boem, boem; de benzine ontploft waarna het restant, water, stikstof en koolstofdioxide (en een klein gedeelte giftige stoffen), via de uitlaat naar buiten komt. Zoals iedereen wel weet is dat niet best voor het milieu, nog los van het feit dat fossiele brandstoffen op een gegeven moment op raken.

Het Duitse bedrijf Sunfire werkt daarom aan een manier om fossiele brandstoffen te vervangen door benzine op waterbasis. Deze is niet alleen extreem puur (waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen tijdens de verbranding) het spul bestaat voor een groot deel uit gerecyclede gassen! Kort door de bocht: de uitlaatgassen van een auto worden weer bij elkaar gevoegd, tot ze samen weer benzine worden!

 
Het proces begint met groene energie, waarmee water elektrolyse ondergaat. Het water verandert in stoom, waarna de zuurstof verwijderd wordt: het resultaat is pure waterstof. Dit waterstof wordt gebruikt om koolstofdioxide (verzameld in fabrieken, bijvoorbeeld) om te zetten in koolstofmonoxide.

De waterstof en koolmonoxide worden vervolgens gesynthetiseerd tot verschillende koolwaterstoffen, waar bijvoorbeeld benzine, diesel en kerosine uit bestaan! Het zijn aardig wat stappen, wat normaal gesproken duidt op een lage efficiëntie, maar omdat er tijdens de processen veel warmte vrijkomt die wordt hergebruikt, haalt men toch de zeventig procent.

 
Uiteindelijk is dit niet dé oplossing, aangezien de schonere benzine op zijn beurt weer nieuwe uitlaatgassen veroorzaakt. Deze techniek recyclet de afvalstoffen wel weer gedeeltelijk, en zou ons minder afhankelijk maken van olie. Als men er in slaagt om het op economisch vlak interessant te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Duits bedrijf verandert water en uitlaatgassen in… benzine!
Sluiten