Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Research 7 augustus 2020

Duitsers organiseren concert met 4.000 man om coronavirus te testen

Het coronavirus zorgt ervoor dat concerten en andere grote evenementen niet doorgaan. Daar wil Duitsland wat aan doen.

Het coronavirus zet de toon voor 2020. Waar velen een fantastisch jaar voor zich hadden gezien, heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. Zo kun je niet meer overal in de wereld naartoe reizen, kun je niet meer makkelijk uitgaan en concerten en festivals zitten er al helemaal niet meer in. Het zorgt ervoor dat we vaker dan ooit thuiszijn.

Concert voor testen corona-maatregelen

Wij snakken dus allemaal weer naar grotere evenementen waar we veilig naartoe kunnen. Voorlopig zit dat er niet in, maar mogelijk gaan ons oosterburen daar verandering in brengen. Duitse wetenschappers zijn van plan om een concert te organiseren waar vierduizend toeschouwers naartoe mogen. Tijdens het concert maken onderzoekers gebruik van vochtmachines, handgel en contact-tracing apparaten om te kijken of het mogelijk is dat er in de toekomst ook weer grote indoorevenementen kunnen plaatsvinden.

Onderzoekers van de Martin Luther universiteit in Halle Wittenberg zijn nu op zoek naar 4.000 man die mee willen doen aan het onderzoek dat deel uitmaakt van ruim 900.000 euro. Tijdens het concert in Leipzig zal niemand minder dan de Duitse popzanger Tim Bendzko optreden. Het project heet Restart-19. We moeten deelnemers tussen de 18 en 50 jaar zijn en maximaal 48 uur van tevoren negatief getest zijn op het coronavirus. De deelnemers moeten een makster dragen en zullen in totaal drie concerten zien. Een zonder social distancing, een met een tragere entree waarop hygiëne wordt gelet en een waarin iedereen keurig op anderhalve meter afstand van elkaar zit. De onderzoekers hebben verschillende manieren om te kunnen testen. Bij een daarvan worden de resultaten elke vijf seconden resultaten verstuurt via een tracking device.

Een middenweg tussen het oude en nieuwe normaal

“wij zoeken naar een middenweg tussen het oude en nieuwe normaal dat ervoor moet zorgen dat organisatoren van een evenement  genoeg mensen naar binnen kunnen laten gaan zonder verlies te maken,” zegt hoofdonderzoeker Stefan Moritz tegen The Guardian. De resultaten moeten in oktober bekend zijn. Inmiddels hebben 878 mensen zich al voor de concerten aangemeld.

Toch zijn er ondanks het coronavirus al verschillende evenementen geweest waar er geen anderhalve meter afstand is gehouden. Denk bijvoorbeeld aan de grote toespraken van de Amerikaanse president Donald Trump.

Reageer op artikel:
Duitsers organiseren concert met 4.000 man om coronavirus te testen
Sluiten