Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 16 dec 2019

Duitsland wil Huawei de rug toe keren: China dreigt met maatregelen

Een deel van de Duitse regering wil Huawei uitsluiten van de (5g-)markt en volgens de Chinese Ambassadeur is dat alles behalve slim. Afgelopen weekend meldde hij dat als Duitsland de plannen doorzetten, het land gevolgen vanuit China kan verwachten.

Tijdens een evenement van Duitse zakenkrant Handelsblatt deed Wu Ken, de Chinese Ambassadeur, de uitspraak. Volgens hem zou een ban van Huawei voor een importban kunnen zorgen, die vooral de automarkt hard zal raken.

Huawei verbannen? Maatregelen vanuit China!

De woordenwisseling tussen Duitsland en China gaat om een mogelijk nieuw wetsvoorstel. In het voorstel staat dat alle onbetrouwbare 5g-leveranciers geweerd moeten worden uit de 5g-infrastructuur van Duitsland. Het maakt in deze zin niet uit of het primaire of secundaire onderdelen gaat, als het onbetrouwbaar is moet het geweerd worden. Er ligt op dit moment dus niet een specifiek voorstel om de apparatuur van Huawei te weren, maar het bedrijf kan er zeker door geraakt worden.

Volgens Chinese Ambassadeur Wu Ken kan Duitsland dit zeker doen, maar dan zal het land wel gevolgen kunnen verwachten. Tijdens het evenement van Handelsblatt zei hij zaterdag:

“Als Duitsland Huawei uitsluit van de Duitse markt, dan zullen er consequenties zijn”

Deze consequenties zullen voornamelijk gericht zijn op de automarkt. Duitsland verkocht vorig jaar 28 miljoen auto en daarvan had een kwart China als afzetmarkt. Volgens Wu Ken zal het verbannen van de Huawei-apparatuur ervoor zorgen dat er een Chinese importverbod komt op deze auto’s. Gevolgen die het land, financieel, wel degelijk kunnen raken.

Huawei Duitsland China dreigen
De Chinese Ambassadeur Wu Ken (Afbeelding: Hayoung Jeon / EPA)

Een zwaar jaar

Waar Huawei in de afgelopen paar jaar als een gek de markt over wist te nemen, heeft het bedrijf het in 2019 alles behalve makkelijk. In mei werd er een ban vanuit de Verenigde Staten actief, waardoor de Chinese techgigant niet meer samen kon werken met Amerikaanse bedrijven. Dat betekende onder andere dat de samenwerking met Google onder vuur kwam te liggen, waardoor de Huawei Mate 30 (Pro) uiteindelijk niet naar Europa kwam. Een tik voor het vlaggenschip. Daarbij daalde de cijfers, moest het met een eigen besturingsysteem komen en lijkt de 5g-apparatuur van het bedrijf veel twijfel met zich mee te brengen.

Duitsland is namelijk niet het enige land dat twijfels heeft over de apparatuur van Huawei. In België wordt op dit moment nog onderzocht of de Chinese techgigant geweerd moet worden en ook in Noorwegen is inmiddels besloten dat er geen gebruik gemaakt wordt van de apparatuur. In Nederland hebben de ontwikkelingen ook voor discussie gezorgd, maar lijkt de apparatuur van Huawei wel gewoon gebruikt te worden door T-Mobile en KPN.

Reageer op artikel:
Duitsland wil Huawei de rug toe keren: China dreigt met maatregelen
Sluiten