DDW 2014 tip: Wearable platform BB.Suit & ByBorre X Piet Hein Eek

De Dutch Design Week 2014 is alweer in volle gang en komt aankomend weekend tot een einde. Dat betekent dus dat jij er nog twee volle dagen kunt rondlopen. En die twee dagen heb je overigens nodig als je alles tijdens de Dutch Design Week wilt zien. Wij hebben dinsdag tijd gemaakt om er rond te lopen en kwamen in het Klokgebouw deze toffe fietsen van Las_tig tegen die door gedetineerden worden gebouwd. Maar ons oog viel ook op iets anders. Textielontwikkelaar Borre Akkersdijk is met zijn label Byborre namelijk de samenwerking met ontwerper Piet Hein Eek aangegaan om prachtige kleden en kussen te maken. Deze worden in de winkel van Piet Hein Eek verkocht, maar heeft Byborre ook een expo-ruimte in de grote ontwerpstudio van Piet Hein Eek. Hier vind je ook een grip uit de persoonlijke collectie van Byborre en de twee BB.Suits.

ByBorre X Piet Hein Eek

Voor deze samenwerking hebben Byborre en Piet Hein Eek stropdasstoffen gebruikt die over waren van de voormalige stropdassenfabriek van Rossana Orlandi. Eek maakte enkele jaren geleden al lampenkapjes van deze stoffen. Hier was nog genoeg van over om door Byborre doorgestikte dekens en kussens voor te ontwerpen. En met succes. De dekens en kussens zijn uitermate populair en worden ondertussen wereldwijd verkocht.

De samenwerking tussen Akkersdijk en Eek is niet geheel onlogisch. Beide grijpen ze graag terug naar materialen die niet meer worden gebruikt en te hergebruiken. Borre is echter continue op zoek naar mogelijkheden waarbij het niet om recycling gaat, maar wil processen ontwikkelen waarbij geen enkel stuk materiaal meer wordt verspeelt. De kleden zijn zowel als één-persoons (652,00 euro) als twee-persoons (938,00 euro) hier verkrijgbaar. De kussens zijn in drie maten verkrijgbaar; klein (45cm x 55cm, 178,00 euro), middel (55cm x 90cm, 223 euro) en groot (90cm x 90cm, 338 euro).

 

BB.Suit 0.1 & BB.Suit 0.2

Tijdens de Dutch Design Week 2014 zijn ook de BB.Suit 0.1 en BB.Suit 0.2 te bezichtigen. Als je een verfijnd WANT-lezer bent moet je deze pakken herkennen. De pakken zijn beide van een Wifi-hotspot voorzien en als je hierop inlogt komt je op de speciale BB.Suit 0.1-pagina en BB.Suit 0.2-pagina terecht. Op die pagina’s lees je ook meer over de projecten.

 
In het kort: Akkersdijk liep met de BB.Suit 0.1 tijdens SXSW 2014 in Austin, Texas rond om een nieuw wearable platform tentoon te stellen. Een platform dat door ByBorre, Martijn ten Bhomer Eindhoven University of Technology, WANT, 22tracks & CRISP tot stand is gekomen. Omstanders en gebruikers van het pak konden het pak volgen en via Wifi op inchecken. Daarnaast konden muzikanten en boekers nummers uploaden die vervolgens in de speciale 22tracks playlist terecht kwamen. Hiermee creëerde Borre al direct veel aandacht voor het nieuwe platform. Dit gaf dan ook de doorzet om de BB.Suit 0.2 voor de Beijing Design Week 2014 te ontwikkelen. Het pak is voor dit project met de technologie Cold Plasma, ontwikkeld door Squair, voorzien. Deze sensor meet de concentratie Carbon Monoxide, Methane en LPG in de lucht.

Om te demonstreren hoe slecht het met de lucht in Beijing is gesteld werden er appels in de buitenlucht geplaatst. Deze begonnen snel te schimmelen en te rotten. Een speciale filter zorgt ervoor dat de vieze lucht niet tot de appels doordrong. Deze verkleurden alleen door de uv-straling, maar bleven eetbaar. Deze filter zit ook in het BB.Suit 0.2 verwerkt en zorgt ervoor dat deze vieze lucht het lichaam niet aantast.

Byborre collectie

Naast de samenwerking met Pien Hein Eek en de BB.Suits kun je ook een aantal stukken van Byborre’s nieuwe werk zien. Onze conclusie is kort doch krachtig. De jas voor zowel de man (795,00 euro) als de vrouw (795,00 euro) is te gek. Datzelfde geldt voor de nieuwe bodywarmer (495,00 euro). Heb je dus nog geen plannen dit weekend? Check hier alle info over de Dutch Design Week.

 
Geen genoeg van Borre’s werk? Begin dit jaar maakten we kennis met Borre Akkersdijk, interviewden hem in zijn studio en doken samen met Borre het textielmuseum in om te kijken hoe zijn 3D-brei-techniek werkt. Check it out:

Reageer op artikel:
DDW 2014 tip: Wearable platform BB.Suit & ByBorre X Piet Hein Eek
Sluiten