Het duurzame dilemma: maak je keuze én maak kans op een jaar lang gratis Tesla rijden

Een duurzame levensstijl is tegenwoordig haast een trend, maar als puntje bij paaltje komt ondernemen slechts weinig mensen echte stappen in de groene richting. Veel woorden, minder daden. Maar waarom deze blokkade? In deze serie leggen we je iedere week in de vorm van een poll (die je onderaan het artikel kunt terugvinden) een duurzaam dilemma voor waarbij je wél echt een keuze moet maken die impact heeft. Ga jij voor je oude vertrouwde luxe, of ben je bereid wat op te geven voor een betere wereld? Maak je keuze en maak kans op die Tesla!

3.600 kilo kolen scheppen vs. een marathon rennen

Iedere dag maak je gebruik van energie en dit is in veel gevallen geen schone energie. En eerlijk: dat komt doordat we simpelweg te lui zijn om van energieleverancier te switchen of omdat we denken dat schone energie dure energie is. Vorige week hebben we deze veronderstellingen heel gemakkelijk onderuit geschoffeld. Met onze poll vroegen we jullie om zelf ‘een beetje’ moeite te doen voor de energie die je gebruikt. 81 procent van jullie koos hierbij voor de schone aanpak en rent het liefst een marathon om energie op te wekken. Lekker bezig! 19 procent van jullie schept liever 3.600 kilo kolen om aan energie te komen.

Even serieus: 3.600 kilo kolen?! 3.600 kilo kolen scheppen is waarschijnlijk tien keer zo intensief als een marathon rennen van pak ’em beet 4,5 uur. Niet alleen een slechte keuze voor jezelf, maar dus ook een bizar slechte keuze voor het milieu. Kolencentrales stoten fijnstof uit die voor de nodige luchtvervuiling zorgt. Een nog grotere luchtvervuiler zijn echter auto’s.

duurzaam

Luchtvervuiling: onzichtbaar maar wel aanwezig

Iets dat in Nederland niet zo zichtbaar is, maar wel aanwezig, is luchtvervuiling door auto’s. Volgens een onderzoek van de Rijksoverheid is de gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer van nieuwe personenauto’s in Nederland in 2016 voor het eerst gestegen. Dit komt door de afgenomen verkoop van plug-in hybriden en (zuinige) dieselauto’s. What happened? Nederland was in 2013 tot 2015 namelijk koploper in de EU als het ging om de verkoop van zuinige auto’s en ook de gemiddelde CO2-uitstoot lag nergens in Europa zo laag.

Auto’s werken sterk mee aan luchtvervuiling: ze zijn slechts zo’n vijf procent minder vervuilend dan vliegtuigen en tussen de 80 en 95 keer zo vervuilend als hogesnelheidstreinen. Ondanks dat Nederland nog steeds in de top 3 staat van Europese landen met de laagste CO2-emissie, is Nederland een van de weinige landen waar de uitstoot de afgelopen jaren is toegenomen.

Wil je het écht goed doen, maak dan gebruik van groene energie voor het opladen van je Tesla of andere mooie elektrische speeltje.

Dat de urgentie voor het tegengaan van luchtvervuiling niet door iedereen hetzelfde wordt ervaren, komt doordat de vervuiling geen tastbaar gegeven is. Gelukkig is er een oplossing die steeds populairder wordt: elektrische auto’s.

duurzaam

Slurp groene energie

In Nederland rijden op dit moment meer dan 100.000 elektrische voertuigen rond. Een voordeel van elektrisch rijden is dat elektrische auto’s geen luchtverontreinigende stoffen als fijnstof uitstoten. Het milieuvoordeel van elektrisch rijden wordt nog groter wanneer er de komende jaren meer groene stroom beschikbaar komt.

Begin dit jaar telde Nederland ongeveer 30.000 stroompaaltjes. Dit aantal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen. Toch is alleen elektrisch rijden echter nog niet genoeg. Elektrische auto’s slurpen namelijk energie: bepaald niet duurzaam dus. De meeste energie in Nederland wordt nog grijs opgewekt en is dus helemaal niet goed. Wil je het écht goed doen, maak dan gebruik van groene energie voor het opladen van je Tesla of andere mooie elektrische speeltje.

Zo heb je als gebruiker van de laadpas van Vandebron bijvoorbeeld toegang tot alle publieke laadpunten in Nederland. Hiermee draag je bij aan het overbodig maken van gas- en kolencentrales door gebruik te maken van stroom die afkomstig is uit een duurzame, onafhankelijke bron. Zo kun je zonder schuldgevoel gerust een extra rondje pronken met je high-tech elektrische bak.

Wat kies jij?

Het allerschoonste zou natuurlijk zijn wanneer steden volledig autovrij zouden worden. Een soort van Vlieland, maar dan op grotere schaal ;-). We weten dat dit een onrealistische gedachte is op dit moment, alleen zou het wel de nodige vervuilende uitstoot schelen.

duurzaam

Hoe ver zou jij gaan om luchtvervuiling tegen te gaan? Als je de CO2-uitstoot voor het rijden én maken van je auto wil compenseren moet je 360 bomen planten, ieder jaar opnieuw. Autorijden zorgt voor een forse milieubelasting, namelijk de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuilende stoffen. Om dit even in perspectief te zetten: een elektrische auto stoot nul uit.

Rijd jij vanaf nu liever met een grote boog om bijvoorbeeld Utrecht, Amsterdam of Zwolle heen, of zeg je toch maar doei tegen benzine en diesel en rijd je vanaf nu volledig op groene stroom? De keuze is aan jou, dus laat het ons hieronder weten! Volgende week bespreken we jullie antwoorden en geven we weer een nieuw duurzaam dilemma weg waar je eigenlijk geen antwoord op wil geven.

Heb jij de poll ingevuld en wil je kans maken op een jaar lang gratis Tesla rijden? Doe dan hier mee aan de actie van Vandebron, en wie weet rijd jij binnenkort wel geheel milieu-proof rond in deze prachtige elektrische auto.

In samenwerking met Vandebron

Reageer op artikel:
Het duurzame dilemma: maak je keuze én maak kans op een jaar lang gratis Tesla rijden
Sluiten