Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Home 12 okt 2017

Het duurzame dilemma: een moeiteloos maar vervuilend, of een inspannend maar duurzaam leven?

Een duurzame levensstijl wordt vaak geassocieerd met hoge kosten en veel moeite. Maar een groenere levensstijl hoeft helemaal niet duur te zijn en hoeft ook geen extra moeite te kosten. In deze serie leggen we je iedere week in de vorm van een poll een duurzaam dilemma voor dat wél echt moeilijk is. Aan jou de keuze!

Het duurzame dilemma

Duurzaam leven en een bewustere levensstijl zijn steeds vaker onderwerp van gesprek. Gelukkig hoef je niet te wachten met je stappen in de groene richting tot de overheid haar duurzaamheidsbeleid is nagekomen.

Zo duurde het bijvoorbeeld anderhalf jaar tot Nederland formeel instemde met het internationale klimaatakkoord in Parijs. Als de overheid geen duidelijke keuzes maakt (wat op dit moment natuurlijk al helemaal een pijnpuntje is…), dan moeten we dat zelf maar doen.

Volgens recent onderzoek van het Internationaal Energieagentschap IEA is zonne-energie de snelst groeiende energiebron.

Als particulier zijn er acties die je kunt ondernemen om je steentje bij te dragen aan een groenere toekomst. Toch mist daarin nog (te) vaak de focus op duurzaamheid en is men terughoudend als het op duurzame energie aankomt. Dit heeft te maken met iets wat we het ‘duurzame dilemma’ kunnen noemen. Een overbodig dilemma, als je het ons vraagt. Dus laten we even focussen op de gemakken van een duurzame levensstijl. De 3.600 kilo kolen die er in een kolencentrale per minuut (ja, echt!) doorheen gaan, is namelijk echt 3.600 kilo te veel.

duurzaam

Duurzame producten: duur?

Het duurzame dilemma wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Zo bevat het woord duurzaam het woordje ‘duur’. Veel mensen associëren het gebruik van duurzame producten, naast dat het beter is voor het milieu, met een hoge prijs. Het investeren in het energiezuinig maken van je eigen woning is aantrekkelijk, mits die investering niet te groot is. Dat is een lekker Hollandse instelling, maar daar redden we de wereld niet mee, hè ;-).

Weet je wat weinig energie kost? Overstappen naar een groene energieleverancier.

Dat duurzaam altijd duur is kunnen we direct ontkrachten. Zo koop je bij IKEA tegenwoordig voor een paar tientjes slimme verlichting en energiebesparende huishoudelijke apparaten. Je kunt ervoor kiezen om duurzame producten te gebruiken, maar ook de keuze voor waar je energie vandaan komt ligt volledig bij jezelf.

Dat is waar het vaak fout gaat: de keuze. Volgens onderzoek van de Wageningen University promovendus Ynte van Dam werkt het om producten ‘negatief te labelen’. Dit houdt in dat consumenten geholpen worden bij het maken van een groene keuze wanneer op een product staat dat het bijvoorbeeld niét fair trade geproduceerd is of dat het veel energie gebruikt. Veel bedrijven nemen ons hierbij echter niet aan het handje, dus moeten we zelf die bewuste keuze maar maken.

Kies bijvoorbeeld voor een groene energieleverancier: voorzie je huis van groene energie die lokaal is opgewekt en 100% groen is. En denk je dat dat meteen een stukje duurder is? Nee hoor. Energieleverancier Vandebron maakt bijvoorbeeld helemaal geen winst op jouw energie. Dat is dus goed voor jouw portemonnee. Bovendien is zonne-energie is volgens recent onderzoek van het Internationaal Energieagentschap IEA de snelst groeiende energiebron. Die groei is te danken aan de dalende kostprijs van zonne-energie. Duurzame energie duur? Fake news! duurzaam

Overstap naar duurzaam kost eigen energie

Er is nog een factor die meespeelt in de keuze voor een duurzamere levensstijl: gemak. Je levensstijl wordt niet vanzelf groen, daar moet je wel wat acties voor ondernemen. Nu horen we je een beetje zuchten en steunen, maar dat is zeker niet nodig.

Zo gaan veel duurzame producten langer mee omdat ze juist niet bedoeld zijn om de enorme consumptiemaatschappij te ondersteunen. Op lange termijn hoef je dus juist minder vaak nieuwe producten aan te schaffen. Een ledlamp heb je bijvoorbeeld binnen een jaar terugverdiend aan energiebesparing.

Je denkt er misschien niet altijd bij na, maar energie ontstaat niet vanzelf.

En wees eerlijk: hoeveel energie kost het jou nou om gebruik te maken van de schoonste energie? Hier hoef je alleen een energieleverancier voor uit te kiezen die de energiemarkt op zijn kop zet. Typisch gevalletje van weinig moeite en veel resultaat.

duurzaam

We houden het idee van de duurzame dilemma’s nog even vast, ondanks dat het nu hopelijk duidelijk mag zijn dat die dilemma’s vaak minder hersenkrakend zijn dan we onszelf doen geloven. Het volgende dilemma is echter wel een goede hersenkraker. Je denkt er misschien niet altijd bij na, maar energie ontstaat niet vanzelf.

Hoever zou jij gaan om je telefoon die nog maar tien procent batterij heeft te behoeden voor uitvallen, je tv te laten werken voor een lekker avondje Netflixen of om niet iedere dag onder een ijskoude douche te staan? De keuze is aan jou, dus laat het ons hieronder weten! Volgende week bespreken we jullie antwoorden en geven we weer een nieuw duurzaam dilemma weg waar je eigenlijk liever geen antwoord op wil geven.

In samenwerking met Vandebron

Reageer op artikel:
Het duurzame dilemma: een moeiteloos maar vervuilend, of een inspannend maar duurzaam leven?
Sluiten