Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 26 okt 2017

Het duurzame dilemma: liever natte sokken of zweten op kantoor als gevolg van klimaatverandering?

Een duurzame levensstijl wordt vaak geassocieerd met hoge kosten en veel moeite. Maar een vervuilende levensstijl wordt zelden direct geassocieerd met een stijgende zeespiegel en natte sokken. In deze serie leggen we je iedere week in de vorm van een poll een duurzaam dilemma voor dat wél echt moeilijk is. Aan jou de keuze!

Een volledig vrije autostad vs. verplicht elektrisch rijden

Kijk aan, dit zijn mooie resultaten. Uit ons duurzame dilemma van afgelopen week blijkt dat jullie liever verplicht elektrisch rijden (78 procent) dan dat een stad autovrij wordt. De oplossing om verplicht elektrisch te rijden heeft ook een meer positieve impact op het milieu dan wanneer alleen een stad als Amsterdam of Rotterdam autovrij wordt.

De volgende uitdaging is dan wel om alleen nog maar schone energie af te nemen. Wij krijgen namelijk langzamerhand natte voeten door de klimaatverandering, een proces dat het afnemen van schone energie in ieder geval vertraagt.

Tesla in de cloud

Nederland krijgt natte voeten door klimaatverandering

Je kent het uit het nieuws, de film van Al Gore, de Oscarspeech van Leonardo Dicaprio of gewoon omdat je op planeet aarde leeft aangezien dit fenomeen niks nieuws is: klimaatverandering. Het jaar 2016 werd door NASA gemeten als het warmste jaar ooit. Ook al staan er in deze wereld een aantal geblondeerde leiders aan het roer die dit fenomeen ontkennen, zijn de feiten keihard en onontkoombaar: de aarde warmt op en het is heel waarschijnlijk dat die opwarming een resultaat is van de dingen die wij mensen allemaal ondernemen.

Daarnaast worden de zeeën warmer, smelten de ijskappen en gletsjers, is de hoeveelheid sneeuw op het noordelijk halfrond de afgelopen vijftig jaar extreem afgenomen, zijn er steeds meer natuurrampen en stijgt het zeeniveau. Dat is een hele lijst. Sinds de jaren 70 is de Noordzee bijvoorbeeld met 1,7 graden Celcius gestegen. Vind je dit wel meevallen? Think twice. Dit is namelijk dubbel zo veel als de temperatuurstijging van de Stille en de Atlantische Oceaan.

Voordat je een paar zandzakken voor je deur legt, zijn er een aantal andere dingen die je kunt doen om je steentje of zandkorreltje bij te dragen tegen de klimaatverandering.

Ongeveer een derde van Nederland ligt onder zeeniveau, waarvan het laagste punt op 6,7 meter onder zeeniveau ligt. De stijging van het zeeniveau als gevolg van de klimaatverandering vormt nog geen directe bedreiging voor ons land, maar zou dit in de toekomst wel kunnen worden. Nederland Waterland houdt het water al op alle mogelijke manieren in de zee, door bijvoorbeeld onze kilometerslange dijken, zandduinen, pompen en anti-overstromingssystemen.

klimaatverandering

De grote boosdoener is…

De hoeveelheid CO2, het bekendste en belangrijkste broeikasgas in de atmosfeer, is een belangrijke reden voor de klimaatverandering. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer varieert, zelfs wanneer mensen er niet zouden zijn. Maar de mens heeft wel degelijk een groot aandeel in deze variatie en vooral de toename van de CO2 in de atmosfeer.

Een van de grootste boosdoeners voor deze stof in de lucht is de verbranding van fossiele brandstoffen. Nederland was in 2015 nog de zevende grootste CO2-uitstoter van Europa. En wij durven onszelf nog een klein kikkerlandje noemen?

duurzaam

Een simpele en slimme verandering

De overheid onderneemt op nationaal en internationaal niveau al de nodige acties, maar als consument kun je ook de nodige dingen doen om de CO2-uitstoot te verminderen. Benzinegebruik wordt algemeen gezien als de grootste boosdoener van koolstofuitstoot. Om je uitstoot als consument te beperken kun je bijvoorbeeld een elektrische auto aanschaffen die gebruik maakt van schone energie. Dit laatste is erg belangrijk omdat grijze energie gebruiken voor je elektrische auto alsnog erg vervuilend is.

Grijze stroom is nog vaak afkomstig uit kolencentrales. Deze kolencentrales stoten enorm veel CO2 uit. In 2015 leverden ze maar liefst 38 procent van de energie die we gebruiken. 15 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot is dan ook afkomstig van kolencentrales.

Heb je geen elektrische auto dan helpt het om in je huishouden gebruik te maken van groene stroom. Per huishouden komt er jaarlijks gemiddeld acht ton CO2 vrij. Het huishouden, met daarbij horend je eten en huishoudelijke apparaten, komt sterk in de buurt van de uitstoot veroorzaakt door auto’s. Het vergroenen van je leefomgeving is dus een gemakkelijke en goede eerste stap. Daarmee bedoelen we niet dat je in een zelfgemaakte tent in de duinen moet gaan wonen, maar over kunt schakelen naar een duurzame energieleverancier die in een klap al je apparatuur en verbruik een stuk duurzamer maakt.

klimaatverandering

Deze CO2-uitstoot zorgt er weer voor dat het klimaat langzaamaan verandert en je over een aantal jaar wellicht altijd natte sokken hebt als je in het westen van het land woont. Omdat niet alleen Nederland, maar de hele wereld te maken heeft met de klimaatverandering hebben we het onderstaande dilemma voor jullie.

Hoe zou je het vinden om je iedere dag kapot te zweten als gevolg van de opwarming van de aarde? Of om elke dag tot je knieën in het water te staan? Jaja, dit is een lastige! Laat ons hieronder weten wat jouw keuze is.

In samenwerking met Vandebron

Reageer op artikel:
Het duurzame dilemma: liever natte sokken of zweten op kantoor als gevolg van klimaatverandering?
Sluiten