Milton Broen
Milton Broen Duurzaamheid 29 nov 2015

Duurzaam huis vergaart op innovatieve manier energie… Uit poep!

Duurzaamheid is een onderwerp waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen. Steeds vaker duiken er toffe duurzame ideeën op de meest indrukwekkende manieren op. Zo heeft PlanetEnergy dit keer een project in gedachten voor een boerderij die op een bijzondere manier z’n energie verkrijgt.

Vernuftig gebruik maken van ons eigen afval

De boerderij in kwestie bevindt zich op het platteland in het zonnige Spanje. Het is echter niet zomaar een boerderij, maar een boerderij die voorzien is van een handig en duurzaam systeem. Mits het project succesvol wordt afgerond vergaart het huis de energie niet van het lichtnet, zoals de meeste andere huizen dat doen, maar van ontlasting. Het komt er dus op neer dat de lichten blijven branden zolang de bewoners maar regelmatig een grote boodschap doen.

Zo werkt het proces

De bacteriën en enzymen in ontlasting, die verantwoordelijk zijn voor het afbraakproces, zorgen ervoor dat tijdens dit proces methaangas vrijkomt. De methaangas wordt uiteindelijk gebruikt om energie op te wekken. Maar hiervoor wordt niet alleen ontlasting gebruikt. Al het organisch afval dat de bewoners van het huis produceren, zoals keukenafval en mest van de boerderij, wordt gebruikt om dit proces te optimaliseren en de meeste stroom te genereren. Als het nodig is voegt PlanetEnergy zonne- of windenergie toe zodat het huis volledig zelfvoorzienend is. Het project moet naar verwachting over vijf jaar klaar voor gebruik zijn. Tof!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Duurzaam huis vergaart op innovatieve manier energie… Uit poep!
Sluiten