Duurzaam: deze koptelefoon is volledig biologisch afbreekbaar

Duurzaamheid is tegenwoordig hip. Vandaar dat veel mensen ernaar streven om zo min mogelijk afval te produceren. Bijvoorbeeld door materiaal te gebruiken dat biologisch afbreekbaar is. We hadden alleen niet verwacht dat er ook een koptelefoon zou komen die na gebruik op de composthoop zou gegooid kunnen worden.

Duurzaam: Biologisch afbreekbare koptelefoon

Er is steeds meer aandacht voor het milieu. Een manier om duurzaam bezig te zijn is het beperken van de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt.

In Finland hebben ze daarom een hoofdtelefoon ontworpen welke volledig uit biologisch geteelde materiaal bestaat. Het gaat hier om de ‘Korvaa’, een headset die laat zien wat er allemaal mogelijk is met biologische materialen. De gadget is namelijk volledig opgebouwd uit biokunststoffen, schimmels en ander natuurlijk materiaal.

Het bedrijf heeft hiervoor samengewerkt met wetenschappers van de Aalto University en het VTT, een technisch onderzoekscentrum in Finland. De reden dat ze ervoor kozen om een koptelefoon duurzaam te maken was simpel. Het is namelijk een zeer gewild product.

De samenstelling was echter een uitdaging. Dit omdat er zowel hard als buigzaam materiaal nodig was. Er zijn uiteindelijk meerdere schimmels en gisten in het product verwerkt.

Korvaa Aivan koptelefoon Duurzaam

Allereerst was er het stijve materiaal dat gebruikt is voor het frame van de koptelefoon. Dit is gemaakt van petroleumvrije biokunststof. Gekweekt met behulp van saccharomyces cerevisiae, oftewel het melkzuur uit bakkergist. Dan is er de oorvulling. Deze is mede tot stand gekomen door een schimmel genaamd ‘trichoderma ressei’.

Andere onderdelen zijn weer gemaakt met behulp van een proces dat biosynthetische cellulose heet. Dit is hetzelfde als dat planten gebruiken om stevigheid te verkrijgen. Deze cellulose werd in bioreactoren gekweekt met behulp van microben en enzymen. Hierdoor kon het veel sneller geproduceerd worden dan dat planten ooit hadden kunnen doen.

Is dit de toekomst?

Aivan denkt dat het gebruik van duurzaam biologisch materiaal de toekomst zal hebben. Ze hopen dan ook dat in de toekomst kunststof uiteindelijk vervangen zal worden door nieuwe materialen. De Korvaa koptelefoon zal voor het eerst gepresenteerd worden tijdens de Fiskars Village Art & Design expo te Helsinki.

Meer duurzame producten? Check ook dit artikel over biologisch afbreekbare oordoppen.

Reageer op artikel:
Duurzaam: deze koptelefoon is volledig biologisch afbreekbaar
Sluiten