Hoe jij (nu al) klimaatneutraal kunt wonen

Klimaatneutraal wonen, het klinkt in eerste instantie als toekomstmuziek die nog lang niet door onze (slimme) speakers in huis klinkt. Maar niets is minder waar. Er worden enorme stappen gemaakt waardoor ons energiegebruik steeds minder CO₂-uitstoot met zich meebrengt. Mede dankzij ontwikkelingen die in bestaande- en nieuwbouw worden toegepast. Ontdek hoe jij (nu al) klimaatneutraal kunt wonen.

Klimaatneutraal wonen in bestaande- en nieuwbouw

Wij kunnen er een boek schrijven over alle mogelijkheden die nu al beschikbaar zijn, maar wij kunnen het jullie natuurlijk ook laten zien. In onderstaande video bezoeken wij Patch22 in Amsterdam-Noord. Een multifunctioneel gebouw met prachtige duurzame appartementen waar je zelfs kunt badderen op het balkon.

Ook bezoeken wij het EcoGenie-huis van Shell. Hier wordt onderzocht hoe nieuwe technologie ervoor kan zorgen dat een oude bestaande woning minder CO2 uitstoot en de energierekening van mensen kan helpen verlagen. Check it out:

De energietransitie begint bij jezelf, maar ook de overheid en grote energiebedrijven spelen hierin een belangrijke rol

Verhelderend? Top! Om te ontdekken wat je nog meer kunt doen lees je hier must know tips om je woning te verduurzamen. Toch ligt die verantwoordelijkheid niet alleen bij jou. Voor een duurzame toekomst moeten we samen onze denkwijze en acties veranderen. Met de nadruk op samen. Samen met de overheid en grote energiebedrijven.

Shell investeert bijvoorbeeld niet alleen in onderzoek en oplossingen op microniveau zoals het EcoGenie-huis, maar ook in onderzoek op macroniveau zoals de potentie van zelfvoorzienende woonwijken. Energiedeling is hierin enorm belangrijk en hierbij kan het Internet of Things een belangrijke bijdrage leveren. Wanneer er tijdens piekmomenten (als de zon volop schijnt) energie in huishoudens wordt opgeslagen kunnen slimme toepassingen ervoor zorgen dat er tijdens dalmomenten (‘s nachts) de was wordt gedaan. Hier is veel winst te boeken.

Want Klimaatneutraal

Daarnaast zal Shell vanaf 2020 een miljard dollar per jaar investeren in de New Energies-divisie, die zich richt op de ontwikkeling van schonere energie. Bijvoorbeeld door het aanleggen van grote windparken in de Noordzee en het bouwen van waterstoftankstations. Waarom waterstof-elektrisch rijden net zo belangrijk is voor de toekomst als batterij-elektrisch ontdek je in deze video.

Ook de overheid mag niet stil zitten. Duidelijke en consistente regels en innovatieve initiatieven moeten ervoor zorgen dat duurzaam wonen de standaard wordt. Impactvolle stappen kunnen we dus met z’n allen nemen en daarmee is een CO2-arme toekomst dichterbij dan we in eerste instantie denken. Check hier wat Shell daar allemaal voor doet.

In samenwerking met Shell

Reageer op artikel:
Hoe jij (nu al) klimaatneutraal kunt wonen
Sluiten