Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 28 augustus 2017

Duurzame energie: zo gaan wetenschappers de wereld draaiende houden

Volgens wetenschappers kan meer dan 70 procent van alle landen in de wereld, waaronder Engeland, de Verenigde Staten en China, in 2015 geheel worden voorzien van duurzame energie. Om dit doel te bereiken hebben ze een plan gemaakt waar ieder land direct mee aan de slag kan. Niet lullen maar poetsen dus.

Een hapklaar plan voor een groenere planeet

Wetenschappers, afkomstig van de Stanford University in de Verenigde Staten, hebben een roadmap gemaakt met daarin een tijdlijn per land die de landen kan helpen de grote overstap naar het gebruik van duurzame energiebronnen te maken.

Met de roadmap sturen de wetenschappers aan op een zo snel mogelijke transitie naar duurzame energie om de negatieve gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Het hapklare plan in de roadmap wordt ondersteund door een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat de stappen in het plan verifieert.

duurzame energie

Volgens het onderzoek zal wanneer 70 procent van de wereld voorzien wordt van duurzame energie, dit global warming drastisch tegengaan. Dit is niet het enige. Ook zal het miljoenen voortijdige sterftegevallen tegengaan en levert het ongeveer 24 miljoen nieuwe banen op in plaats van dat het banen kost.

De wetenschappers benadrukken in het uitgebreide rapport het belang van het zo snel mogelijk overstappen op duurzame energiebronnen. Ook waarschuwen ze voor de gevaren van luchtvervuiling en klimaat- en energieveiligheidsproblemen wereldwijd. Er is een enorme verandering in de infrastructuur van landen nodig om voor het overgrote deel of zelfs geheel over te gaan op duurzame energie.

duurzame energie

Snelle transitie naar duurzame energie

De overgang op duurzame energie is volgens de wetenschappers ook belangrijk voor het welzijn van het politieke welzijn en de economie in verschillende landen. Doordat de voorraad van fossiele-brandstoffen kleiner wordt en de prijzen van deze brandstoffen omhoog gaan, is het waarschijnlijk dat er politieke instabiliteit ontstaat. Daarom is het volgens de onderzoekers van de Stanford University van belang dat er ruim voordat het zover is een systeem is ontwikkeld voor vervangende energiebronnen.

duurzame energie

Dat klimaatverandering een urgent probleem is, dat was natuurlijk al wel bekend. Helaas heeft de Verenigde Staten begin augustus laten weten uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. Het is dus onwaarschijnlijk dat deze grootmacht iets met de resultaten van dit nieuwe onderzoek gaat doen. Hopelijk is het onderzoek wel een extra duwtje in de rug voor landen om de transitie naar het gebruik van duurzame energiebronnen sneller te laten verlopen.

Benieuwd hoe je zelf meer kunt bijdragen aan een groenere planeet? Deze vijf apps helpen je om een steentje bij te dragen aan het milieu.

Reageer op artikel:
Duurzame energie: zo gaan wetenschappers de wereld draaiende houden
Sluiten