Rutger Houweling
Rutger Houweling Home 27 sep 2017

Duurzaam wonen: must know tips om je woning te verduurzamen

Een duurzame woonomgeving staat hoog op de agenda in Nederland. Politieke partijen willen meer investeren in duurzame toepassingen, grote energiemaatschappijen zijn bezig met windparken en de media besteden veel aandacht aan het onderwerp ‘duurzame energie’. Een goede stap vooruit! Maar hoe zet jij de eerste stappen naar een duurzame woonomgeving? Dit zijn de tips & tricks waarmee je nu al je woning kunt verduurzamen.

Interesse in een duurzame woonomgeving is groot

Onlangs onderzochten wij via Facebook jullie interesse in een duurzame woonomgeving. En wat zijn wij blij met jullie oprechte interesse in dit onderwerp! Het mag duidelijk zijn dat de aarde verandert en langzamerhand naar de klote gaat. Harde woorden, maar de werkelijkheid. Er moet wat gebeuren, anders lijdt ons wooncomfort hier ook onder.

98 procent van jullie geeft aan dat duurzaamheid hoog op de agenda staat. Een mooi percentage! Een concreet voorbeeld op het gebied van duurzaamheid is duurzaam wonen. Een kwart van jullie geeft bijvoorbeeld aan wel in duurzaam wonen geïnteresseerd te zijn, maar nog niets te ondernemen. Dit komt voornamelijk door het ontbreken van tips en tricks, oftewel relevante informatie over hoe je energie en kosten bespaart. Daar helpen wij jullie dan ook maar al te graag mee.

Discipline en zuinige apparatuur

De simpelste stap begint bij jezelf. Denk bewust na over je dagelijkse energiegebruik en beoordeel waar je kunt besparen. Discipline geldt hier als het magische woord. De verlichting hoeft niet altijd te branden, dus doe je lampen uit wanneer het kan, en vervang ze door ledlampen. Binnen een jaar heb je een ledlamp terugverdiend aan energiebesparing. Bovendien zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu.

Draai niet voor elke sok een nieuwe was en trouwens, heb je echt een droger nodig? We know: gemak, maar dit apparaat verbruikt een hoop energie. Het gaat er dus vooral om dat je geen energie verspilt. De schoonste energie is namelijk energie die je niet gebruikt. Een stukje common sense waarmee je veel vooruitgang boekt.

Duurzame energie

Kies een groene leverancier

Het Nederlandse elektriciteitsaanbod wordt steeds groener, zeker gezien het aantal tenders voor windparken op de Noordzee. Zo is onlangs de tender voor Borssele III/IV, het windpark op de Noordzee dat gebouwd gaat worden ter hoogte van Zeeland, gewonnen door een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi. Kies dus voor een groene energieleverancier :-).

windmolen

Ken je de modulerende thermostaat al?

De afgelopen jaren konden we er niet omheen: de slimme thermostaat. Overal verschenen mooie verkooppraatjes, omdat je met een slimme thermostaat veel geld zou besparen door energiebesparing. Niet alle slimme thermostaten zijn echter modulair, dus raden wij je aan om dit altijd te checken bij de fabrikant.

Een modulerende thermostaat leert hoe snel je woning opwarmt en rekent vervolgens uit welk vermogen daarvoor nodig is. Als de woning bijvoorbeeld met 1 graad moet worden verwarmd, dan zal een modulerende thermostaat voor een gelijkmatige verwarming zorgen. Er wordt dan berekend welke watertemperatuur er nodig is om het huis met gelijkmatig met 1 graad te verwarmen. De cv-ketel zal hierdoor niet onnodig aan en uit worden geschakeld waarmee je energie verspilt.

Een slimme thermostaat die niet modulair is biedt je alleen de mogelijkheid om een woning voor te verwarmen, maar zijn hierdoor niet bij voorbaat zuiniger. Een slimme thermostaat biedt je uiteraard wel altijd inzicht in je gebruik, zelfs per apparaat. Dit helpt je bewustere energiekeuzes te maken. Maar om écht duurzamer te leven: kies voor een modulerende (slimme) thermostaat.

duurzame energie

Is je cv-ketel aan vervanging toe? Check deze hybride oplossing

Een cv-ketel verbruikt veel energie. Gelukkig vindt op dit gebied veel innovatie plaats en werken nieuwe cv-ketels steeds efficiënter. Wij raden een hybride oplossing aan: een slimme combinatie van een duurzame warmtepomp en cv-ketel. Deze oplossing is goed toepasbaar in zowel bestaande als in nieuwe woningen.

Met een hybride warmtepomp verlaag je drastisch het energie- en gasverbruik op de korte termijn. Dit komt doordat de warmtepomp voor het overgrote deel van het jaar voor de ruimteverwarming zorgt. De ketel wordt alleen nog tijdens erg koude dagen en bij het maken van warm tapwater ingeschakeld. Smart thinking!

Is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe? Pas dan de volgende tips toe:

  • Zet de ketel in de ‘eco’-stand. Dan gaat ‘ie net wat zuiniger aan de slag.
  • Stel de temperatuur van het tapwater in op de minimale warmte, zestig graden.
  • Kies voor een lagere aanvoertemperatuur. Dit is het water dat de radiatoren ingaat. Houd er dan wel rekening mee dat je woning minder snel opwarmt.
  • Stel de pompinstelling lager in. Nieuwe modellen doen dit veelal automatisch.

Logisch, maar waar: isoleren

Isolatie is vooral in bestaande (oudere) bouw van toepassing. Nieuwbouw is vaak al goed geïsoleerd om energie te besparen. Woon je in een oudere woning? Check dan onderstaande tabel. Je kunt met goede isolatie een aardige hoeveelheid gas besparen. Zo verliest een eengezinswoning zonder isolatie veel warmte en verbruikt maar liefst 3300 m3 gas per jaar voor verwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming: een besparing van 80 procent dus!

duurzaam wonen

Zonnepanelen, ja dûh

Het klinkt zo logisch: zonnepanelen. Toch blijkt uit ons onderzoek dat nog geen 16 procent zegt daar gebruik van te maken. Zonde, want ook zonnepanelen helpen mee aan een duurzame woonomgeving. Wellicht wordt het populairder nu IKEA-zonnepanelen én een Powerwall om energie mee op te slaan verkoopt. Het genoemde nadeel is vaak dat je flink moet investeren voordat het rendabel wordt. Wordt de esthetisch verantwoorde en betaalbare Solar Roof van Tesla dan de toekomst?

Waarom werken aan een duurzame toekomst?

Dat het klimaat verandert en wij hierdoor duurzamer moeten leven is duidelijk. Maar dit is bij jullie niet de grootste drijfveer om duurzamer te wonen. Jullie voelen je sterk verbonden met de generatie van de toekomst. Verantwoordelijkheid richting komende generaties werd namelijk in ons onderzoek als voornaamste reden genoemd om duurzaam te wonen (73 procent). Pas daarna kwamen kostenbesparing (61 procent) en angst voor de gevolgen van klimaatverandering (41 procent).

De rol van de overheid en grote energiebedrijven

Je hebt nu in ieder geval een aantal tips tot je beschikking waarmee je al grote stappen kunt ondernemen om duurzamer te wonen. Maar de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij jou! Voor een duurzame toekomst moeten we samen onze denkwijze en acties veranderen. Met de nadruk op samen. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat het initiatief volgens jullie vooral vanuit de overheid moet komen.

54 procent van jullie is het erover eens dat de grootste verantwoordelijkheid bij de overheid ligt. Duidelijke regels en innovatieve initiatieven moeten ervoor zorgen dat duurzaam wonen de standaard wordt. Maar ook het bedrijfsleven levert een belangrijke bijdrage aan een energiezuinige leefomgeving.

Vanaf 2020 zal Shell een miljard dollar per jaar investeren in de New Energies-divisie, die zich richt op de ontwikkeling van schonere energie. Bijvoorbeeld door het aanleggen van grote windparken in de Noordzee en het bouwen van waterstoftankstations.

Hier blijft het natuurlijk niet bij. Shell investeert ook in oplossingen op microniveau. De afgelopen jaren is er in het zogenoemde EcoGenie-huis geïnvesteerd en onderzoekt het bedrijf de potentie van zelfvoorzienende woonwijken.

Het EcoGenie-huis is een experiment dat in een bestaande woning uit de jaren ’30 plaatsvindt. Hier wordt onderzocht hoe nieuwe (duurzame) technologie de energierekening van mensen kan verlagen en hoe een oude woning minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Wij hebben onlangs een dag in het EcoGenie-huis doorgebracht om al deze toepassingen te ontdekken. Meer info daarover vind je in ons volgende deel over duurzaam wonen. Stay tuned!

Wil je nu al meer weten over duurzaamheid? Ontdek hier waarom waterstof de toekomst van elektrisch rijden is.

In samenwerking met Shell

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Duurzaam wonen: must know tips om je woning te verduurzamen
Sluiten