Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 1 dec 2017
Leestijd: 6 minuten

Hoe jij van deze 4 duurzame energiebronnen kunt profiteren

Een goede energievoorraad is essentieel voor onze maatschappij. Niet alleen om industrieën of onze voedselproductie draaiende te houden, maar ook om onze smartphones te kunnen opladen. Om te kunnen voorzien in de enorme vraag naar energie wordt op verschillende manieren energie gewonnen. We hebben de wetenschap en Moeder Natuur nodig om dit op een duurzame manier te doen. WANT fossiele brandstoffen en een groene toekomst gaan niet samen door een deur. Daarom leggen we in dit artikel alles uit over de vier belangrijkste elementen waaruit duurzame energie kan worden gewonnen, en op welke manier jij hier gebruik van kunt maken.

Wat hebben jullie er voor over?

Eerst een kleine throwback naar ons vorige artikel over de voordelen van duurzame energie voor elektrisch rijden. Omdat veel mensen nog geen elektrische auto hebben, vroegen we je welke concessie je liever zou doen: eerst 100 push ups doen voordat je de auto pakt, of iedere keer als je gas wilt geven voor een groen verkeerslicht slaat de auto af. Een ruime meerderheid, 67 procent van jullie, werkt liever eerst aan zijn spiermassa alvorens de auto in te stappen. Lekker #fit bezig! Dit kost jou wat energie en je weet precies hoe je die energievoorraad kunt aanvullen. Maar hoe wordt duurzame energie eigenlijk opgewekt?

Laat de zon zijn werk maar doen

De massaproductie van zonnepanelen vindt veelal plaats in landen waar niet al te goed wordt omgegaan met het milieu (zoals in China). Hierdoor maken sommige mensen zich zorgen of zonne-energie wel écht zo goed is voor het milieu, vanwege de vervuilende productie van zonnepanelen. Uit een onderzoek van de Utrecht University is echter gebleken dat deze zorgen onterrecht zijn.

duurzame energiebronnen

Uit dit onderzoek blijkt dat de positieve effecten van zonne-energie als duurzame energiebron, de uitstoot van het gehele productieproces van zonnepanelen weer goed maken. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat zonne-energie op dit moment het goedkoopste en schoonste alternatief is voor fossiele brandstoffen.

Een groot voordeel van zonne-energie is dat je deze energie zelf kunt opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak. Helaas heeft niet iedereen een eigen dak om zonnepanelen of een zonneboiler op te installeren, of een weiland voor een eigen zonnepark. Met de keuze voor de juiste energieleverancier kun je alsnog gebruik maken van de kracht van de zon. Zo voorziet Vandebron je bijvoorbeeld van zonne-energie die elders is opgewekt. Zo investeer je alsnog via een simpele omweg in zonne-energie.

Laat maar waaien

Nederland staat in het buitenland onder andere bekend om zijn windmolens. Naast de ouderwetse windmolens waar toeristen Nederland massaal voor bezoeken, staan hier ook zo’n 2333 windturbines. Die turbines voorzien op dit moment ongeveer 2,4 miljoen huishoudens van windenergie.

De werking van een windturbine is niet ingewikkeld: hij werkt precies het tegenovergestelde van een ventilator. In plaats van dat de turbine gebruikmaakt van elektriciteit om wind te maken, gebruikt hij wind om elektriciteit te maken. Briljant toch? De wind waait tegen de drie rotorbladen van de turbine aan, waardoor ze in beweging komen. Hierdoor komt ook de rotor in beweging, die via tandwielen de beweging vergroot, en zo de generator in beweging brengt. Doordat die generator sneller draait dan de rotorbladen ontstaat er elektriciteit.

Het is niet zo gemakkelijk (en ook een enorme investering) om zelf een windturbine in je tuin te planten. Toch is er een eenvoudige manier om als particulier gebruik te maken van windenergie. Er zijn namelijk wél Nederlanders die een windturbine op hun land hebben staan. Jij kunt deze mensen ondersteunen en bijdragen aan meer groene energie in Nederland door voor een groene energieleverancier te kiezen.

duurzame energiebronnen

Moeder Aarde heeft altijd wat energie voor ons over

Jup, je leest het goed. Wij kunnen energie uit de aarde halen. Een duurzame energiebron waar je nog weinig over hoort. En dat terwijl je er de hele dag met je voeten op staat. Bio-energie is namelijk energie die uit organisch materiaal, ofwel biomassa wordt gewonnen. Hiermee bedoelen we materiaal als tuinafval, hout, rioolslib, mest en plantaardig- en dierlijk vet.

Bio-energie is de energie uit materiaal dat anders afval zou zijn. Dit is een hernieuwbare energiebron, omdat de planten die voor bio-energie worden gebruikt weer aangroeien. Volgens een rapport van het CBS was bio-energie in 2016 verantwoordelijk voor bijna zeventig procent van alle hernieuwbare energie in Nederland.

Hoe van mest of hout energie wordt gemaakt? Dat begint in de natuur zelf. Tijdens het groeien nemen planten en bomen CO2 op. Wanneer deze planten en bomen vergisten, worden vergast of worden verbrand komt deze energie weer vrij, en kan die worden omgezet in elektriciteit. Deze processen vinden plaats in speciale centrales die aan strenge duurzaamheidseisen moeten voldoen. Zo mag de productie en het transport van de biomassa bijvoorbeeld niet leiden tot veel broeikasgasemissie. De centrales kunnen de gegenereerde elektriciteit uiteindelijk aan het net teruggeven.

Om gebruik te kunnen maken van bio-energie hoef je gelukkig niet zelf je afval of houtsnippers te verbranden of vergisten. Dit doen de bio-centrales voor je. Zo kies je zelf voor energie die is gewonnen uit bijvoorbeeld voedselresten uit het Westerpark, of van papiersnippers uit Schijndel. Via ‘Boer zoekt jou‘ van Vandebron kun je zelfs zelf bepalen van welke boer je energie koopt.

duurzame energiebronnen

Onderschat de kracht van water niet

Voor het opwekken van waterenergie wordt gebruikgemaakt van de kracht van stromend of vallend water. Deze kracht brengt een waterturbine in beweging die is verbonden aan een dynamo. Wie de goede oude dynamo nog kent van het fietsen, weet dat hiermee elektriciteit wordt opgewekt.

Waterenergie wordt op veel plekken in de wereld opgewekt met enorme waterkrachtcentrales. Denk aan de stuwdammen en -meren in Zwitserland en Noorwegen. Zulke centrales zijn in Nederland onmogelijk neer te zetten, omdat ons land daar simpelweg te plat voor is. Wereldwijd gezien is waterenergie wel echt een succes: één vijfde van de gebruikte elektriciteit wordt opgewekt door middel van waterkracht. Daarom onderzoekt Vandebron nu de mogelijkheden om in de toekomst waterenergie aan te bieden.

duurzame energiebronnen

We hebben een dilemma voor je: wat kies jij?

Wij snappen dat het als particulier niet haalbaar is om een windturbine in je tuin te zetten, bergen compost te verbranden in een centrale, of om een compleet zonnepark op je dak aan te leggen. Dit betekent niet dat je geen gebruik kunt maken van duurzame energiebronnen. Met Vandebron als energieleverancier kun je namelijk bijdragen aan duurzame energie door het zonnepark of windpark van iemand anders te ondersteunen. Het leuke is dat je zelfs precies weet waar, en bij wie je energie vandaan komt (je kunt er zelfs langs gaan). Zo heb je niet de lasten, maar wel de ‘lusten’ in de vorm van schone energie!

Over de lusten van schone energie gesproken: misschien kan er wel eens een klein bedankje van af! Hoe? De keuze is aan jou.

In samenwerking met Vandebron

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe jij van deze 4 duurzame energiebronnen kunt profiteren
Sluiten