Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 17 mrt 2018

De heerlijke retro sneakers van Veja zijn volledig ecologisch geproduceerd

Voor veel mensen wordt duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp in hun leven. Hierbij kun je denken aan het eten dan je eet, maar aan ook dingen die aan de buitenkant zichtbaar zijn, zoals de kleding die je draagt. We hoeven niemand te vertellen dat een shirt van de H&M niet duurzaam wordt geproduceerd. Gelukkig zijn er ook merken die sustainability wel hoog in het vaandel hebben staan. Veja is daar het schoolvoorbeeld van. Zij maken misschien wel de meest ethisch verantwoorde sneaker die bestaat.

Dé groenste schoenen

De consumptiemaatschappij is een feit. Sommigen proberen hieraan te ontsnappen door minder te consumeren. Hierbij kun je denken aan het kopen van minder kleding en andere producten die je niet écht nodig hebt. Anderen passen hun consumptiepatroon aan en besluiten dat (een deel van) de producten die ze kopen duurzamer geproduceerd moet worden.

Bij duurzame mode denk je echter al snel aan geitenwollen sokken. En ondanks dat deze tegenwoordig best weer aan je voeten mogen shinen, heeft duurzame confectie helaas geen goede naam. Daar wil het Franse merk Veja verandering in brengen. Zij hebben namelijk sneakers ontworpen waarvan je niet ziet dat ze geheel ecologisch zijn geproduceerd.

Veja

Veja gaat voor de retro look

De sneakers van Veja zien er ietwat minimalistisch en jaren ’80 uit. Een lekkere sneaker voor de zomer. Maar wat deze sneakers echt lekker maakt is dat ieder deeltje van de schoen een eigen verhaal heeft.

Het katoen van de schoen is afkomstig van een organische boerderij in Brazilië. Het rubber wordt van bomen getapt op de traditionele manier door mensen in de Amazone. Veja probeert voor alle onderdelen van de sneakers de meest duurzame materialen te gebruiken. Zo wordt de huid van de tapila vis gebruikt, en een materiaal dat op leer lijkt maar eigenlijk is gemaakt van melk (ja echt).

Veja

Veja heeft werkelijk aan alles gedacht; zo is zelfs de manier waarop de schoenen zijn ingepakt en worden verzonden bijzonder. Het bedrijf werkt samen met een Franse organisatie die werk biedt aan mensen die een strafblad hebben of om een andere manier moeite hebben met het vinden van werk.

Het schoenenmerk bestaat al 14 jaar, maar heeft nu een nieuwe website gelanceerd waarop te zien is waar ieder materiaal dat in de schoen verwerkt is vandaan komt. Deze transparantie is zeldzaam in de mode-industrie.

Veja

Geen nieuwe schoenen nodig, maar ben je wel benieuwd naar hoe jij je dagelijks leven wat duurzamer kunt maken? Check dan deze vijf groene apps.

Reageer op artikel:
De heerlijke retro sneakers van Veja zijn volledig ecologisch geproduceerd
Sluiten