Dyson Cyclone V10 Review: de drempel over

Op WANT kijken we vaak verlekkerd naar de meest bizarre gadgets. Van vergezochte Kickstarter-campagnes tot peperdure uitvindingen. In de praktijk zijn het vaak speeltjes die je na korte tijd weer links laat liggen. Aankopen waar je eigenlijk niks aan hebt. Op zich niks mis mee, ware het niet dat we ondertussen onze dagelijks gebruikte gadget te weinig aandacht geven, en daarmee uiteindelijk onszelf. Tijd voor de Dyson Cyclone V10. 

Dyson Cyclone V10 Review

Je bent waarschijnlijk meerdere keren per week aan het stofzuigen. Wie weet zelfs dagelijks. Een vaak vervelend klusje. Ook ik ergerde mij continu aan de kabel die overal achter haakt, het sprongetje van stopcontact tot stopcontact en de zuigkracht die al na een week verdwenen leek te zijn.

Maar ja, ik gebruikte dan ook een spotgoedkoop modelletje. Ooit in de aanbieding ergens gehaald. Want tja, je wilt geld besparen.
Ondertussen geef je wel veel geld uit aan dingen die je stiekem niet nodig hebt. Hebbedingetjes. Terwijl je elke dag van die investering in dagelijkse tools zoals een stofzuiger profiteert. Dat weten de meeste consumenten ook wel, maar wat is het alternatief?

Dyson Cyclone V10 review

De drempel naar stekkerloze stofzuigers is immers vrij hoog. Opeens leg je meer dan vijf keer zoveel meer neer, terwijl je overal beperkingen tegenkomt. De enige partij die in de buurt kwam van de ideale vervanger, was Dyson.

Draadloos stofzuigen, alsof het een grote kruimeldief is met de kracht van een normale, bedrade, stofzuiger. Een droom, die de Dyson V8 al grotendeels wist in te lossen. Een beperkte accuduur en zuigkracht weerhield mij er echter van om die stap te maken. Als je zoveel geld uitgeeft aan zo’n gadget, dan moet het ook echt raak zijn.

Dyson Cyclone V10 review Dyson Cyclone V10 review

Zoals je in ons nieuwsbericht kon lezen, is dat nu eindelijk het geval. Dyson heeft de Dyson Cyclone V10 aangekondigd, een draadloze stofzuiger die eindelijk alle drempels wegneemt. Ik heb de afgelopen weken al dagelijks met het nieuwe model stofgezogen. Ik kan mijn conclusie kort samenvatten: ik ben helemaal verkocht.

De Dyson Cyclone V10 innoveert echter op vlakken die er toe doen.

De ultieme flexibiliteit

Dat komt eigenlijk door drie verbeteringen. Op het eerste oog lijkt er weinig veranderd te zijn, ten opzichte van zijn voorganger. De Dyson Cyclone V10 innoveert echter op vlakken die er toe doen. De batterijtechnologie is bijvoorbeeld verbeterd.
Daardoor is de accuduur nu bijna een uur, en blijft de accu op lange termijn ook zijn capaciteit en kracht behouden. Je doet dus echt een investering waar je ook over drie jaar nog vrolijk mee stofzuigt.

Dyson Cyclone V10 review Dyson Cyclone V10 review

De sprong naar een uur zorgt ervoor dat de accuduur geen struikelblok meer hoeft te zijn. Althans, voor de doorsnee consument. Nooit liep ik tegen een lege accu aan, omdat je de stofzuiger na gebruik gewoon terug zet in zijn dock. Dan wordt de accu meteen weer opgeladen. Een indicator op de gadget zelf laat zien hoeveel je nog over hebt. Ook zie je meteen of je filter al vervangen moet worden.

Dit geldt niet per se alleen voor de Dyson V10, maar het gebrek aan een kabel is echt een zegen. Opeens kun je de stofzuiger gebruiken als een soort kruimeldief. Even wat broodkruimels gemist? Je pakt de V10 uit zijn dock, stofzuigt even dat stukje, en je bent weer klaar. Geen gedoe met een stekker die je eruit moet trekken of een stopcontact dat bezet is. Oppakken en gaan!

Het klinkt als een slappe reclameslogan, maar het verandert oprecht de manier waarop je stofzuigt.

Het klinkt als een slappe reclameslogan, maar het verandert oprecht de manier waarop je stofzuigt. Je kunt even een minuutje stofzuigen, waarbij de flexibiliteit je bevrijdt. Even je huis door sprinten, en klaar is kees.

Dyson Cyclone V10 review Dyson Cyclone V10 review Dyson Cyclone V10 review

We blijven een tech-site, dus laten we ook nog eens naar de verbeteringen op motorvlak kijken. De Dyson Cyclone V10 maakt gebruik van Dyson’s nieuwe V10 motor. Het is op dit moment de snelste en meest krachtige stofzuigermotor, met 2000 omwentelingen per seconde. Effectief resulteert dat in 20 procent meer zuigkracht dan de V8.

Ook die zorg kun je wegstrepen dus. Wat je in de praktijk echter vooral zult merken, is het gewicht van de Dyson Cyclone V10. Ondanks de sterkere motor, is de stofzuiger kleiner en lichter geworden.

Op de lange termijn blijft de stofzuiger zijn zuigkracht behouden. De meeste stofzuigers verliezen hun zuigkracht, doordat het vuil uiteindelijk niet meer goed wordt gefilterd en de luchtstroom wordt beperkt.

Bij de Cyclone V10 zijn de cyclonen en het stofreservoir 90 graden gedraaid, tot een rechte lijn. Hierdoor wordt het aantal Air Watts met 20 procent aan zuigkracht verhoogd. De stofzuiger is uitgerust met 14 cyclonen, die rond de centrale as zijn geplaatst en elk een luchtstroom van 190 km per uur behalen.

Dat zou er dus uiteindelijk toe moeten leiden dat de Cyclone V10 zijn zuigkracht blijft behouden. Net zoals bij de claims rondom de accu, hebben we dat natuurlijk nog niet kunnen testen. Dat gaan we immers pas op de lange termijn allemaal ontdekken. Alles wijst er echter op dat Dyson opnieuw zijn beloftes waar gaat maken op dit vlak.

Dyson Cyclone V10 review Dyson Cyclone V10 review Dyson Cyclone V10 review

Mooi detail: de V10 heeft ook een toegewijde motor in de borstel van de vloerzuigmond. Daardoor worden de nylon borstelharen diep in je tapijt geduwd. Opeens verdwijnen de meest hardnekkige haren, waar je eerder maar vrede mee moest hebben.

Zijn er dan ook nadelen?

Zijn er dan ook nadelen? Jazeker. Wanneer je prima kunt leven met je huidige (bedrade) stofzuiger, dan zal het voor Dyson lastig worden om je te overtuigen. De goedkoopste versie van de Dyson Cyclone V10 gaat 529 euro kosten. Dat blijft een hoop geld. Wat ons betreft vanaf nu dus ook totaal de moeite waard, maar dat neemt niet weg dat het een hoop geld blijft.

Ook wil ik even aanstippen dat je de powerknop nu ingedrukt moet blijven houden, terwijl je stofzuigt. Daardoor kun je als het ware in korte bursts efficiënt het vuil bestrijden, waar je voorheen de knop eenmaal indrukte om de motor aan te zetten. Gelukkig is de V10 binnen een fractie van een seconde al tot zijn volle snelheid geaccelereerd. Maar ik had het over een nadeel toch? Exact. In mijn geval merkte ik namelijk dat mijn vinger al snel pijn begon te doen, tijdens langere sessies. Continu die kracht uitoefenen begint toch zijn tol te eisen. Ik snap waarom de keuze is gemaakt, maar hij bijeffect is wat minder prettig.

Het klinkt een beetje flauw, maar het blijft een stuk zwaarder dan een normale stofzuiger. De Cyclone V10 is een stuk lichter dan zijn voorganger, maar je moet alsnog natuurlijk een hele stofzuiger in je handen houden. Bij een bedraad model rijdt al dat bulk simpelweg achter je aan over de vloer. Dat hoef je niet op te tillen.

Dat is even wennen, maar ik moet zeggen dat je er al snel geen last meer van hebt. De flexibiliteit die je ervoor terugkrijgt, is het meer dan waard. Je kunt zelfs de stok er tussenuit halen, zodat je effectief een kleine kruimeldief hebt.

In the end maken al die technische details echter vrij weinig uit. Het klinkt cliché, maar dit is echt zo’n product dat je moet ervaren. Bij deze bevestigen we dat het helemaal goed zit qua zuigkracht en accuduur, dat hoeft echt geen beperking meer te zijn. Voor de rest moet je vooral zelf ervaren hoe het is om ermee te stofzuigen. Een nieuwe manier van stofzuigen. Voor het eerst durven we met zekerheid te zeggen dat je erdoor overtuigt zult raken. Of je daar het prijskaartje voor over hebt, is geheel aan jou.

Reageer op artikel:
Dyson Cyclone V10 Review: de drempel over
Sluiten