Ilona Braam
Ilona Braam Elektrisch 30 sep 2017

Na stofzuigers waagt ook Dyson zich op de elektrische automarkt

Na stofzuigers en luchtreinigers lijkt het bekende stofzuigerbedrijf Dyson nu een hele andere kant op te gaan. De wereld maakt zich de laatste tijd klaar voor de massale komst van elektrische auto’s en ook Dyson oprichter James Dyson heeft deze week aangekondigd, dat het bedrijf bezig is met het ontwikkelen van een eigen model.

Oprichter Dyson al bijna dertig jaar bezig met uitlaatgassen

Hoewel dit nieuws voor de meeste mensen erg uit de lucht zal komen vallen, is James al behoorlijk wat jaren bezig met de vervuilende uitlaatgassen van verbrandingsauto’s. Al in 1990 werkte hij aan een cyclonische filter, welke schadelijke stoffen uit de uitlaten van auto’s zou kunnen filteren. In die tijd was hier echter nul belangstelling voor en helaas moest het project stopgezet worden. De auto-industrie zou het verwerken van de opgevangen deeltjes een te groot probleem hebben gevonden. James vraagt zich in een bericht naar zijn medewerkers sarcastisch af of het dan beter is ze dan maar in te ademen.

Dyson elektrische auto

Ontwikkeling elektrische auto begonnen

Maar de tijden veranderen en de industrie staat er nu (misschien noodgedwongen) open voor om meer milieuvriendelijke methodes te gebruiken. Tijd dus voor Dyson om eindelijk zijn slag te slaan en in een tweet laat het bedrijf weten dat James heeft aangekondigd dat het werk aan de elektrische auto is begonnen. In een gesprek met Reuter vertelt de oprichter dat er op het moment 400 ingenieurs aan het project werken en dat het bedrijf 2,28 miljoen euro hierin gaat investeren.

Ook zelfrijdende auto?

De vraag is nu of Dysons elektrische auto’s ook zelfrijdende auto’s zullen worden. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf namelijk plannen aan om een AI faciliteit te gaan openen in Singapore.

Wie weet dat Dyson uiteindelijk de strijd met Tesla aan zal gaan en deze misschien zelfs zal overtroeven met een zelfrijdende auto, die ook nog eens de weg meteen stofzuigt. Het zou natuurlijk ook kunnen dat Dyson de Roomba kant op gaat en binnenkort met een robotstofzuiger komt.

In ieder geval zullen we in 2020 zien wat het bedrijf ervan gebakken heeft. Volgens de tweet zou de eerste elektrische auto dan worden gelanceerd. Dat is overigens ook het jaar dat Aston Martin compleet hybride gaat en dat Audi’s volledig elektrische auto de weg (on)veilig komt maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DysonReuters

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Na stofzuigers waagt ook Dyson zich op de elektrische automarkt
Sluiten