Dyson Purifier Formaldehyde: is de luchtreiniger het prijskaartje waard?

Smart Home Jelle van Es 26 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Een paar jaar geleden kwam Dyson met zijn eigen lijn aan luchtreinigers op de markt. In eerste instantie om ervoor te zorgen dat je niet te veel last had van pollen. Met de nieuwe generatie in de vorm van de Dyson Purifier Cool Formaldehyde gaat men weer een stapje verder.

De Dyson Purifier Cool Formaldehyde wordt voorzien van zogenaamde formaldehyde sensors. Daarmee is het mogelijk dat ultrakleine stofdeeltjes worden opgevangen, waaronder formaldehyde. Dat is een kleurloos verontreinigd gas, dat onder andere door meubels, verf, behang, multiplex en schoonmaakproducten wordt uitgestoten. Zeker nu we de afgelopen tijd veel thuis zijn geweest en we met de kou weinig ramen open hebben gezet, kan het zijn dat de lucht in huis niet helemaal meer schoon is. Deze luchtreiniger moet daar een oplossing voor bieden en zorgen dat je schonere lucht in ademt. Daarnaast werkt hij ook nog altijd als een ventilator, waardoor je voor de zomer voorzien bent van wat verkoeling in huis. Dit zijn de punten die me daarbij zijn opgevallen.

Dyson Purifier Cool Formaldehyde Review

Zeer makkelijk in gebruik

De Dyson Purifier Cool Formaldehyde komt in een flinke doos en dan begint het bij mij altijd wel te kriebelen. Ik vind het altijd irritant als je een product in huis haalt en je vervolgens alles in elkaar moet zetten of moet installeren. Gelukkig is dat bij dit product niet het geval. Het enige wat je even moet doen is de onderkant loshalen en daar de filters in plaatsen. Vervolgens klik je het weer dicht, doe je de stekker in het stopcontact en kun je hem daarna makkelijk aan de Dyson Link-app koppelen. Of je maakt gewoon ouderwets gebruik van de simpele, maar doeltreffende afstandsbediening. Het fijne aan de app is dat je hem ook op afstand aan of uit kan zetten. Dus als je in de woonkamer en je bent vergeten hem uit te zetten, dan doe je dat simpel via de app.

Dyson Purifier Cool
De filter is makkelijk te plaatsen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Doet stil zijn werk

Als de Dyson Purifier Cool Formaldehyde eenmaal aan staat en hij de lucht rond blaast, dan heb je daar eigenlijk niet veel last van op het gebied van geluid. Het is nu nog iets te frisjes om in de nacht met de ventilator aan te slapen, maar wanneer het straks wat warmer is, dan kan dat echt perfect. Zelfs op de hoogste stand, en dan blaast hij echt heel wat lucht door je kamer, is hij nog behoorlijk stil. Zodoende kun je met een gerust hart slapen en koelt je kamer zeker iets af. Bovendien weet je op die manier zeker dat je ook gezonde lucht in ademt, dus word je wellicht in de ochtend net wat lekkerder wakker.

Dyson Purifier Cool
Blaast stil de lucht rond (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Dyson-app is inzichtelijk

De Dyson Purifier Cool Formaldehyde werkt dus met de Dyson Link-app. En dat is gewoon een zeer fijne app, die je een stukje gebruiksgemak geeft in combinatie met inzichten. Via de app kun je dus op afstand hem aan of uit zetten, bepaal je hoe hard hij blaast en is het mogelijk om in te stellen in wat voor soort richting hij blijst. Als je wilt draait hij met zo’n 350 graden rond, waardoor de lucht overal heen gaat en het goed wordt doorgelucht. En daarna kun je dus zien wat voor effecten dat heeft op de kwaliteit van de lucht. Verschillende stoffen in de lucht worden gemeten en ook krijg je inzicht in de temperatuur en de luchtvochtigheid. Op die manier leer je dus snel hoe het er precies voor staat.

Het is een mooi product

Bovendien kun je de Dyson Purifier Cool Formaldehyde eigenlijk overal neer zetten, want het is gewoon een mooi product. Hij past met zijn strakke witte kleur en gouden onderkant redelijk goed in het gemiddelde moderne huishouden en neemt niet heel erg veel ruimte in, waardoor je hem makkelijk in een hoekje of iets kwijt kan. Mijn vrouw is niet altijd even blij met de spullen die ik in huis haal, maar deze mag wel blijven.

Dyson
Mag er zijn (Afbeelding: Dyson)

Die wel wat prijzig is

De Dyson Purifier Cool Formaldehyde weet dus op veel vlakken indruk te maken, maar heeft wel één nadeel. Met 649 euro is hij wel iets aan de prijzige kant. Zeker wanneer het maar de vraag is in hoeverre je slechte lucht in huis hebt. Op mijn werkkamer, waar ik hem heb getest en ik eigenlijk nauwelijks ventilatie heb, geeft hij aan dat mijn luchtkwaliteit dik in orde is. Dat is fijn, maar om nou een apparaat voor zo’n bedrag in huis te halen om me dat te vertellen, is misschien wat aan de gortige kant.

Geen goedkope jongen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Mocht je dus klaar willen zijn voor een hete zomer of er gewoon zeker van zijn dat de lucht die je in ademt van goede kwaliteit is, dan zit je bij dit product goed.

Stofzuiger met een laser? Dyson doet het gewoon met de V15 Detect

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen